Szemezhetünk, olthatunk több fajtát egy fába

Szemezhetünk, olthatunk több fajtát egy fába

Különösen akkor, ha kevés hely van a kertben arra, hogy több fajtát ültessünk egy-egy gyümölcsből. Az egy fára oltott vagy szemzett fajták azért is előnyösek, mert mivel különböző időben érnek, megnyújtják a szezont.

A családi ház kertjében és a hétvégi telken a legtöbb termelő helyhiánnyal küszködik; arra törekszik, hogy egész évben ellássa a családot friss vagy tartósításra alkalmas gyümölccsel, de az ehhez szükséges sokféle gyümölcsfa, gyümölcstermő cserje elültetéséhez nem rendelkezik elegendő hellyel. Ilyen esetben nagy segítséget nyújt, ha egy gyümölcsfa több fajtát is terem.

Duó-gyümölcsfák
Kép innen: http://www.vanmeuwen.com/

Kifejezetten előnyös cseresznyefáknál, amelyek hatalmas koronát fejlesztenek; ha csak egy fajtát teremnek, akkor az egy időben érő gyümölcs túlhaladja a család szükségletét. Ha viszont egy fa három-négy különböző időben érő fajtát terem, akkor a szedés ideje is megoszlik, és a termés fogyasztási ideje is meghosszabbodik.

Több fajtát szemezhetünk az alma- és a körtefákba, valamint az őszibarackfákba is. Ezeknél nagyon körültekintő növényvédelmi tervre van szükség, nehogy egy-egy permetezőszer használata után, az élelmezés-egészségügyi várakozási idő kitolódása miatt, az éppen érőfélben levő gyümölcsöt ne lehessen elfogyasztani!

Fiatal gyümölcsfák

Imitt-amott már lehet vásárolni a faiskolai lerakatokban olyan gyümölcsfa-csemetéket, amelyek többféle fajtát teremnek, de házilag is előállíthatunk ilyen "hobbifákat". Legegyszerűbb, ha a megvásárolt facsemete vezérhajtásait a nyár folyamán gondosan neveljük, és ezekbe szemezzük be augusztus második felében a kívánt fajtákat. Az így készített alvószemzés akkor eredt meg, ha a szem alatt levő levélnyélcsonk könnyű érintésre leválik.

Ilyenkor a szemzés kötését lazítsuk meg, hogy a hajtás őszig még akadálytalanul vastagodhassék. A szem csak tavasszal fog kihajtani, de gyorsan és erős hajtás fejlődik belőle, amelyet az egyéb oldalhajtásokhoz hasonlóan kell továbbnevelni. Átszemezni vagy átoltani termő gyümölcsfát is lehet.

És végül egy filmtörténeti különlegesség az oltásról:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR