Hogyan kell a gyümölcsfák fajtáit egymásba oltani?

Hogyan kell a gyümölcsfák fajtáit egymásba oltani?

Ezzel a módszerrel egy idősebb fa fajtáját is megváltoztathatjuk.

Ha igazán szívós, ellenálló, zamatos gyümölcsöt vagy szép virágot szeretnénk látni a kertünkben, akkor legjobb, ha elsajátítjuk az oltás művészetét. Nem kell hozzá nagy szakértelem.

Sokan nem merünk belevágni az oltásba, pedig ezzel a módszerrel új növényeket teremthetünk, saját ízléseink, fantáziánk szerint. Általában csak a fás szárú növényeket szokták oltani, de a lágyszárúaknál is alkalmazhatjuk, csak ezek igen érzékenyek. Egy oltás kettő, de akár három növény részeinek összenövesztésével kapunk új egyedet, és hamar élvezhetjük a munkánk gyümölcsét.

Szükségünk van egy erősebb növényre, az lesz a földalatti rész, és esetleg a törzs egy része. Ezt nevezzük alanynak. Az erre kerülő nemes növényrésznek olyat válasszunk, amelynek tulajdonságaira szükségünk van. Az oltás során kulcsfontosságú, hogy az alany és a nemes hajtás szöveteinek összeforradása tökéletes legyen, ezért gondosan kell megválasztani a partnereket, az oltás módját és idejét. Csak az azonos fajhoz tartozó vagy közeli rokonságban álló növényegyedek olthatók egymással.

gyumolcsfa oltasa 02

Egy oltványon belül az alany résznek az a szerepe, hogy ellássa a nemes részt vízzel és tápanyagokkal, míg a nemes rész fotoszintetizál, így szerves anyagot állít elő, mellyel közös életüket támogatja, és olyan virágokat, illetve gyümölcsöket nevel, amilyeneket megálmodtunk. Bár a két rész együtt él, az esetek többségében mégis megtartják eredeti tulajdonságaikat. Ha a növény olyan jól sikerük, hogy szeretnénk több ugyanolyan egyedet létrehozni, akkor nem a már beoltott, kész növényt kell szaporítani, hanem megismételni az oltást ugyanúgy, ahogyan azt előzőleg tettük.

Ha a saját kertünkben szeretnénk dísznövény, gyümölcsfát oltani, ahhoz a megfelelő alany a gyümölcsfánkról gyűjtött magból nevelt suháng, amennyiben elérte ceruzavastagságot. A nemes oltóvessző legyen teljesen ép, olyan fajtájú, amilyet szaporítani szeretnénk. Az oltás sikeres szempontjából nagyon fontos, hogy az oltóvessző nyugalmi állapotban legyen. Ezért szükséges, hogy a tavaszi oltáshoz is már lomhullás után, a keményebb fagyok beállta előtt leszedjük az oltóvesszőket, és felhasználásig nyirkos, hűvös helyen tároljuk, pl. nedves ruhába csomagolva, zacskóba téve a hűtőszekrényben.

Oltásra a legalkalmasabb idő a március, ekkor a nemes rész, ha ügyesek voltunk, még az évben kihajt, míg az augusztusi oltások már csak a következő évben indulnak meg. Az oltásra olyan napot válasszunk, amikor nem esik, nem fúj, és a hőmérséklet viszonylag magas.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?