Hogyan kell a gyümölcsfák fajtáit egymásba oltani?

Hogyan kell a gyümölcsfák fajtáit egymásba oltani?

Ezzel a módszerrel egy idősebb fa fajtáját is megváltoztathatjuk.

Ha igazán szívós, ellenálló, zamatos gyümölcsöt vagy szép virágot szeretnénk látni a kertünkben, akkor legjobb, ha elsajátítjuk az oltás művészetét. Nem kell hozzá nagy szakértelem.

Sokan nem merünk belevágni az oltásba, pedig ezzel a módszerrel új növényeket teremthetünk, saját ízléseink, fantáziánk szerint. Általában csak a fás szárú növényeket szokták oltani, de a lágyszárúaknál is alkalmazhatjuk, csak ezek igen érzékenyek. Egy oltás kettő, de akár három növény részeinek összenövesztésével kapunk új egyedet, és hamar élvezhetjük a munkánk gyümölcsét.

Szükségünk van egy erősebb növényre, az lesz a földalatti rész, és esetleg a törzs egy része. Ezt nevezzük alanynak. Az erre kerülő nemes növényrésznek olyat válasszunk, amelynek tulajdonságaira szükségünk van. Az oltás során kulcsfontosságú, hogy az alany és a nemes hajtás szöveteinek összeforradása tökéletes legyen, ezért gondosan kell megválasztani a partnereket, az oltás módját és idejét. Csak az azonos fajhoz tartozó vagy közeli rokonságban álló növényegyedek olthatók egymással.

gyumolcsfa oltasa 02

Egy oltványon belül az alany résznek az a szerepe, hogy ellássa a nemes részt vízzel és tápanyagokkal, míg a nemes rész fotoszintetizál, így szerves anyagot állít elő, mellyel közös életüket támogatja, és olyan virágokat, illetve gyümölcsöket nevel, amilyeneket megálmodtunk. Bár a két rész együtt él, az esetek többségében mégis megtartják eredeti tulajdonságaikat. Ha a növény olyan jól sikerük, hogy szeretnénk több ugyanolyan egyedet létrehozni, akkor nem a már beoltott, kész növényt kell szaporítani, hanem megismételni az oltást ugyanúgy, ahogyan azt előzőleg tettük.

Ha a saját kertünkben szeretnénk dísznövény, gyümölcsfát oltani, ahhoz a megfelelő alany a gyümölcsfánkról gyűjtött magból nevelt suháng, amennyiben elérte ceruzavastagságot. A nemes oltóvessző legyen teljesen ép, olyan fajtájú, amilyet szaporítani szeretnénk. Az oltás sikeres szempontjából nagyon fontos, hogy az oltóvessző nyugalmi állapotban legyen. Ezért szükséges, hogy a tavaszi oltáshoz is már lomhullás után, a keményebb fagyok beállta előtt leszedjük az oltóvesszőket, és felhasználásig nyirkos, hűvös helyen tároljuk, pl. nedves ruhába csomagolva, zacskóba téve a hűtőszekrényben.

Oltásra a legalkalmasabb idő a március, ekkor a nemes rész, ha ügyesek voltunk, még az évben kihajt, míg az augusztusi oltások már csak a következő évben indulnak meg. Az oltásra olyan napot válasszunk, amikor nem esik, nem fúj, és a hőmérséklet viszonylag magas.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR