Szépséges, gyógyhatású aloék

Szépséges, gyógyhatású aloék

Virágzás a télikertben.

A népszerű, Dél-Afrikából származó aloé fajok télen virágba borulhatnak, ha megfelelő körülmények között tartjuk őket.

szepseges aloek 02

A szúrós aloe (Aloe ferox)  különösen magasra növő, világító narancs virágszárral büszkélkedik. A növény törzse nagy, vastag, húsos, tövises levelekből álló üstököt visel. A virágok narancsszínűek vagy skarlátvörösek, több felálló füzérből összetett virágzatban fejlődnek. A virágzat akár 80 centiméter magasra is nőhet az eredeti élőhelyén. Maga a növény legfeljebb 3 méter magas (ritkán 5 méteres), törzse rendszerint nem ágazik el, egészen az aljáig elszáradt levelek borítják.

Az orvosi aloé (Aloe vera)  a legismertebb faj, növényi nedvét a kozmetikai és gyógyszeripar is felhasználja. Az aloe vera gyógyhatása már az ókor óta ismert, nem véletlenül nevezték mennyei vesszőnek, csodanövénynek, az élet növényének.

Az orvosi aloé pozsgás, virágai sárgák. Húsos, lándzsa alakú levelei 50 cm-re is megnőhetnek, az egész növény magassága 120 cm-t is elérheti. Évelő növény, levelei letörhetők, a letört rész helyett új nő.

szepseges aloek 03

Gyógyászati célokra a leveleit használják. Az a sűrűn folyó, kocsonyás nedv, a növény leveleinek belső részéből származik. A legkülső rétegek és e között a kocsonyás rész közötti sárgás, keserű ízű lé szárításával nyerik az aloe latexet  (tejnedvet). A kivonatokat alkalmazzák égésekre, bőrbetegségekre, szájápolásra, emésztőszervi panaszokra, rándulásra is.

Mindkét faj 15 °C körüli hőmérsékletet igényel télen, ezért télikertben érdemes a hideg évszakban tartani őket. Ilyenkor elegendő csak havonta egyszer öntözni, amikor a levelek enyhén zsugorodni kezdenek. Csak a virágzást követően igényelnek több vizet.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR