Akinek kaktusza van, így teleltesse

Akinek kaktusza van, így teleltesse

Megmutatjuk a különféle kaktuszok teleltetési módszereit, hogy nehogy egy száraz, tüskés tuskó fogadjon tavasszal.

A tél a kaktuszok számára is fontos időszak, akárcsak a nyár. A teleltetés ideje alatt más ápolást igényelnek, mint a nyári meleg alatt, és csak a helyes ápolással érjük el a későbbi gazdag virágzást.

kaktusz teleltetese 02

Az őszi esők ellenére a kaktuszok összetöppednek, zsugorodnak. A víztartalékuk nagy részétől megválnak, felkészülve a télre.

Ez nemcsak a kaktuszokra igaz, a pozsgások is így viselkednek a tél közeledtével. Az Opuntia-k feszes felülete ráncossá válik, az Escobaria-k teste is megváltozik, lapossá válnak, szinte behúzódnak a föld alá, testük mérete a felére zsugorodik, tüskéi eltakarják a kaktusztestet.  A Cylindropuntia-k is összehúzódnak. November-decemberig, még az első hó megjelenéséig a kaktuszok nagyja kint hagyható a szabad ég alatt. Ilyenek pl. a Mammillaria-k, Astrophytum-ok, Ferocactus-ok is.

kaktusz teleltetese 03

A teleltetés 6-15 fok között történik. A 15 fok feletti hőmérséklet káros: elindul a hajtásnövekedés,a kaktusztestek elnyurgulnak, és halványszínűek lesznek. A későbbiekben ezek a megnyúlt testek nem alakulnak át rendes levelekké, hanem esztétikailag rontják a növények értékét.

kaktusz teleltetese 04

A kisebb cserepeket a két ablaküveg közé is tehetjük, amennyiben van 10-15 cm hely. Ott nappal mindig felmelegszik a levegő legalább 10-15 fokig, majd éjjel lehűl, akár fagypont alá. Ez az ingadozás nem jelent gondot a kaktuszok számára.

kaktusz teleltetese 07

A lakásban is teleltethetünk, de csakis kizárólag a melegigényes taxonokat, mint pl. a Mammillaria-k egyes fajai (Mammillaria prolifera), az epifita és félepifita kaktuszok. A Notocactus nemzetség is melegigényes.

kaktusz teleltetese 05

Öntözés lehetőleg 2-3 hetente történjen, gyakrabban semmi esetre sem, mert elindulnak bennük a vízraktározási folyamatok, és a levelek ahelyett, hogy arányosan fejlődnének, elkezdenek megnyúlni, felnyurgulni. Rossz esetben túlöntözés is előfordulhat, és az a kaktusz rothadásához vezethet.

Mi történik akkor, ha túl melegben teleltetünk?

Látszólag semmi, de közben igen komoly élettani hatások indulnak el a kaktusz testében. Felborul bennük a fény, hő és a vízegyensúly, és ez megtöri a valódi pihenési időszakot. A lakásban teleltetéskor a fényviszonyok nem természetesek, illetve sokkal rosszabb a fényviszony a megszokottnál. A kis hőingadozás is káros a kaktuszoknak – gondoljunk csak a sivatagokra, ahol nappal 40 fok feletti a hőmérséklet, éjjel viszont sok esetben 15 körül és az alatt mozog – tehát a kaktuszok igénylik a hőingadozást. Ez a negatív hatássorozat szépen lassan tönkreteszi a növényeket, és fogékonyabbak lesznek a fertőzésekre.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR