Elsősegélyt nyújt a gyógyhatású macskafarok virág

Elsősegélyt nyújt a gyógyhatású macskafarok virág

Mutatós szukkulens.

A macskafarok virágot (Bulbine frutescens)  nem véletlenül tartják gyógyító, elsősegélyt nyújtó növénynek. Vastag, húsos leveleinek kocsonyaszerű nedve (az Aloe verához hasonlóan) antibakteriális anyagokat tartalmaz, állítólag gyógyítja az apróbb sebeket, kiütéseket, rovarcsípéseket. A levekből frissen készített tea lehűlés, köhögés, ízületi gyulladás esetén is segíthet. De nem csak ezért van helye a növénynek a kertünkben.

macskafarok virag gyogyhatasu 02
Renee Grayson

A szukkulens, kb. 50 cm magasra növő évelő Dél-Afrikából, Fokföldről származik, ahol a tradicionális orvoslásban is felhasználják. Napos, meleg, száraz körülményeket igényel. Nem télálló, csak enyhe, -5 °C-os fagyokat visel el. Ezért érdemes inkább cserépbe ültetni, nyáron egy szélvédett helyen nevelni, a fagyok megérkeztével pedig telelőbe vinni, hűvös (5 és 12 °C közötti), világos helyre.

macskafarok virag gyogyhatasu 03
Renee Grayson

Hasonlóan a többi szukkulenshez, ásványi anyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű közegben érzi jól magát. A legjobb, ha a cserép alján egy vízelvezető réteg is van, pl. agyaggolyócskákból. Húsos leveleinek köszönhetően a hosszabb, aszályos időszakokat is elviseli. A jó fejlődés szempontjából azonban előnyös, ha rendszeresen öntözzük a vegetációs fázisban. Ősszel és télen csökkentsük a locsolást heti egy alkalomra.

macskafarok virag gyogyhatasu 04
Mike Finn

Júniustól szeptemberig hozza vékony virágszárakon a mutatós, sárgás-narancsos virágait, amelyek kb. 20 cm hosszan lazán, szőlőfürtszerűen ülnek és valóban egy macskafarokra emlékeztetnek. Távolítsuk el rendszeresen az elszáradt virágokat, ez segíti az újak képződését. A növény elágazó rizómákat képez, amelyek akár 1 méter szélesen is terjedhetnek.

macskafarok virag gyogyhatasu 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR