Szerencsebambusz, ami cserépben sárkányfává fejlődik

Szerencsebambusz, ami cserépben sárkányfává fejlődik

A valódi szerencse bambusz sárkányfa-törzsből származik, amely cserépbe ültetve sárkányfává alakul. Fengsunyik akár akváriumban is felnevelhetik.

Manapság ne csodálkozzunk azon, ha a növények köré is tudatos marketing-munka épül. Jó példa erre a Lucky Bamboo, magyarul szerencsehozó bambusz, amellyel szinte minden virágboltban találkozhatunk. Nem elég, hogy mi szerencsések leszünk tőle, de ebben részesül otthonunk is.

Szerencsebambusz

Az már csak hab a tortán, hogy egyszerű a tartása, vázában nevelendő és csak a vizet kell alatta rendszeresen cserélnünk. Sajátos kinézete miatt a modern vagy keleties stílusú lakások dísze lehet, a feng-shui híveknek pedig elmaradhatatlan kiegészítő.

A reklámnév növénytanilag téves, mivel az állítólagos szerencsehozónak semmi köze a bambuszokhoz, hanem a sárkányfák vagy dracénák testvére. Hivatalosan: fehérszélű sárkányfa (Dracaena sanderana). Keleties vonását csak vízbe állítva tartja meg, viszont lassú növekedése miatt sokáig eláll.

Itt már nagyobb

A tűző napot kivéve lakásunk több helyiségében is jól érzi magát, de mivel léte a víztől függ, annak minőségére különösen érzékeny.

A klóros vizet ki nem állhatja

Az igénytelennek mondott növény jólétét tehát a vízminőség határozza meg. A klóros csapvíz kifejezetten káros számára, emiatt hamar bekövetkezhet leveleinek sárgulása, majd elvesztése. Az elpárolgott vízmennyiséget elég hetente, állott vízzel pótolnunk, míg a teljes vízcserére elég, ha csak 3-4 hetenként kerítünk sort.

Mivel a csapvíz nem tartalmazza a növény fejlődéséhez szükséges összes tápanyagot, a hiányzó elemeket tápoldat hozzáadásával pótolnunk kell. A tápot mindenképp hígítsuk: adjunk negyedannyit, amennyit a csomagoláson a cserepes növények öntözéséhez javasolnak.

Egyébként már létezik speciális szerencsehozó bambusztáp is, valószínű nekünk sem kell sokat várnunk rá, addig is a levéldísznövényeknek ajánlott oldatokat használjuk.

Ha netán akváriumi halakkal (például sziámi harcoshallal) együtt neveljük a növényt, akkor a tápoldatozást el kell kerülnünk, mivel az káros lehet a halakra.

El is ültethetjük!

Földbe ültetve elveszti bambuszhoz hasonló kinézetét, helyette a sárkányfák tömötten álló levélrozettás alakját ölti magára, avval a sajátos ismertetőjellel, hogy leveleinek szélén fehér sáv húzódik.

Nagyüzem

Ápolása megegyezik a többi dracénáéval: átlagos meleget, jó megvilágítást, rendszeres öntözést és vízpermetezést igényel. Télen érdemes odafigyelni rá, mert a növény pusztulását okozhatja a túl sok víz, vagy ha túl hűvös helyen (17°C alatt) tartjuk.

A sárkányfák természetes velejárója, hogy idős korban alsó leveleit fokozatosan elveszíti. Persze, ha ez gyanúsan hirtelen történik, akkor inkább a túl száraz levegő, a huzat vagy egy-két elfelejtett öntözés lehet a ludas.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR