Szeretik a meztelen csigák a tejsavót: vesztükre

Szeretik a meztelen csigák a tejsavót: vesztükre

Újdonság a csigacsapdázásban!

A 78. Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron sok kerttulajdonost, hobbikertészt érintő témában tartott Dr. Rákóczy György és Dr. Pénzes Béla előadást. Felfedezésüket, melyet a Magyar Szabadalmi Hivatal szabadalomként elfogadott, szándékuk szerint mindenki számára hozzáférhetővé és felhasználhatóvá tették, ezért azt nyilvánosságra hozták.

A felfedezés lényege

Nevezettek megfigyelték, hogy a csigacsapdákba helyezett tejsavó illata vonzza a csigákat, megkeresik azt, bemásznak a csapdába, nem hagyják el, élvezettel fogyasztják, végül belepusztulnak. A tejsavót a nagyméretű meztelen (házatlan) csigák (pl. a sárga spanyolcsiga is) is felkeresik, és hasonló hatást fejtenek ki a házas csigákra is. A tejsavó vonzó hatását több hétig megtartja, de biztosítani kell, hogy víz ne kerüljön bele.

Megfigyelésük szerint bármilyen minőségű nyers tej is vonzó hatást gyakorol a csigákra, de csak a kisméretűek pusztulnak el. A nagyméretű csigákra csak a tejsavó fejt ki ölő hatást. A tejsavó csigákra gyakorolt ölő hatásának biológiai alapja még nem tisztázott.

tejsavos csigacsapda 02

Csapda típusa

A tejsavó csapda nem különbözik a már elterjedt csapdáktól: működik egyszerű tálkával vagy pohárral is, melynek felső peremét a talajfelszínig kell süllyeszteni. Praktikusabb az 1-2 literes műanyagpalackból készített csapda: ennek oldalán 2-3 nagyméretű ablakot vágunk, a palack felső felét érintetlenül hagyjuk és a kupakját rácsavarjuk. Ez utóbbinak az eső vagy öntözővíz kizárásában van jelentősége. A palackot az ablakok alsó szintjéig a földbe süllyesztjük. Tejsavó folyadék magassága legalább 3-4 cm legyen, és felette hasonló méretű szabad falfelület maradjon a nyílásokig. Ha megtelik a csapda, a tejsavó az elpusztult csigák eltávolítása után még tovább felhasználható.

A tejsavó a tejfeldolgozás mellékterméke, kereskedelmi forgalomban széles körben kapható, hozzá férhető. Környezetbarát, természetes anyag, ökológiai termesztésben is alkalmazható. A módszert kertészetek, házi kertek részére egyaránt ajánlják a szabadalom tulajdonosai.

A meztelen csigák elleni védelem alapja a megelőzés. A csigák a folyamatosan nedves talajfelszínt, árnyékos helyeket kedvelik. Az ilyen búvóhelyeket érdemes a kertben felszámolni. Sokat tehetünk a csigák ellen, ha a napi öntözést nem este, hanem a reggeli órákban végezzük jelentősen csökkentve a vizes talaj- és növényfelület időtartamát.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR