Csigák ellen csapdát leltem

Csigák ellen csapdát leltem

Ha sok a csiga, akkor szomorú a kertész. Majd dühös lesz és elszánt, védelmet és ellenszert keres. A hobbikert.hu közre adja, mit tesznek a csigával sújtott területek lakói.

Mi a csiga?

Három puhatestűvel találkozunk a kertben a leggyakrabban. A éti csigával (Helix pomatioa), a nagy erdei meztelen csupaszcsigával (Arion ater) és a kerti csupaszcsigával (Arion hortensis). Az éticsiga elsősorban a meszes talajú területeken, szezonálisan tesz kárt.

A csupaszcsigák viszont majd mindenhol előfordulnak. Nedves erdőkben él a nagy erdei meztelen csiga, de kertekben is előfordul. Akár 15 centisre is megnőhet, izmos válla barnásvörös, szürke vagy fekete. Ennél szerencsére kisebb termetű a kerti csupaszcsiga, melynek hossza általában 3-4 centiméter. Tojásait a növények gyökerei közé rakja. Májusban kelnek ki az első utódai. Éjszaka aktív.

Síkos

Miért van csiga?

Csiga azért van, mert bizonyos körülmények között a csigák jól érzik magukat és ettől úgy gondolják, hogy érdemes lenne sokasodni. Ilyen körülménynek számít az enyhe tavaszi időjárás, a sok eső, a gazdagon termő kert, a zsenge levelű táplálék, a sok búvóhely (pl. a magasra hagyott fű vagy a talajon hagyott száraz lomblevelek). Ha a csiga számára kedvező körülmények egyikét-másikát megszüntetjük, akkor azzal a csigát lassabb szaporodásra késztetjük.

Mitől megy el a csiga?

A csiga elmegy, ha nem érzi jól magát. Ehhez rontanunk kell a lakhatási viszonyain. A kerti ágyások földjét simítsuk el, mert így nehezebben találnak búvóhelyet. Kora tavasszal gereblyézzük át az ágyásokat, így sikerülhet kiforgatni a felszín alatt áttelelt egyedeket. Csigainváziós időkben inkább mondjunk le a talajtakarásról – javasolják a szakértők. Nedves időjárás esetén csak vékony réteg, aprított mulcsot használjunk, mivel a vastag nedves talajtakaró igen jó búvóhelye a csigáknak.
Az öntözéssel kapcsolatban nem sok lehetőségünk van, ugyanis a kert szereti a vizet, nem tehetjük meg, hogy a csigák miatt nem adunk neki eleget. Inkább csak annyit tanácsolok, hogy ritkábban és elsősorban a reggeli órákban locsoljunk.

A csiga akkor is elmegy, ha elvisszük és otthagyjuk valahol. Ez sem tökéletes megoldás, de sokkal jobb, mint megölni az állatokat. Például néhány naponta összegyűjthetünk egy zacskó csigát és elvihetjük őket a szomszédos erdőbe, mezőre, árokpartra.

Mi gyéríti a csigát?

Sokféle csigaellenszerről hallani, természetesen mindegyik igen gonosz módszer, igyekeztem összegyűjteni a legkevésbé bullshit-kategóriásokat.
Ősi módszer, hogy a csiga járataira hamut, tojáshéjat, sót, műtrágyát szórnak, amely a csiga járómirigyeit elpusztítja és a csiga halálát okozza. Ha este nyirkos zsákdarabot vagy egyéb textíliát terítünk a növények közé, akkor reggel sok csigát fogunk az anyag alatt találni. Ezeket forró vízben lehet elpusztítani.
Szeretik a sört! Üres konzervdobozt félig megtöltünk sörös vízzel és leássuk a veteményes ágyásba vagy a fóliasátorba. Reggelre teli lesz az edény a sörbe fulladt csigákkal. Néhány csepp ecetet is tehetünk a sörbe, mert az még finomabb a csigának.

Ugyan ezt a sörös mókát befőttesüveggel is eljátszhatjuk, úgy, hogy az üveg szája három centire álljon ki a földből. Fontos, hogy naponta egyszer üríteni kell. A kedves olvasó fantáziájára bízom, hogy miért...

A csigák ellen sokféle csigaölő szer kapható a kereskedelemben, például metaldehid hatóanyaggal. Ezeket azonban csak ott szabad kiszórni, ahol a növényeket nem használjuk étkezésre. Saláta, zöldhagyma, hónapos retek között ne használjuk! Szintén ne használjuk zárt térben, még fóliasátorban se. Fontos tudni, hogy ha a méregtől elpusztult csigát megeszi egy másik kerti állat (sün, macska, madár stb.), akkor az is elpusztulhat.

Mi eszi a csigát?

A sün nagyon szereti a csigát. Akinek sün él a kertjében, biztonságban érezheti magát. A sün a bozótos területeket kedveli, ott alapít családot. Ha hagyunk a kertünkben sűrű, áthatolhatatlan, ápolatlan részeket, akkor ezzel élőhelyet teremtünk a sünöknek. A sün ritkán fogyaszt piros almát és vargánya gombát, mint a mesében. A valóságban tápláléka földigilisztákból és csigákból áll, de más kisebb állatokat is fogyaszt, például sáskákat, földön fészkelő madarak fiókáit, gyíkokat, de néha dögöket vagy lehullott gyümölcsöket is eszik. Időnként tojások is szerepelnek étlapján. Kedven tápláléka mégis a földigiliszta és a csiga: ha ezekből sok van, akkor előbb utóbb sünből is sok lesz.

A csigát a gyíkok, békák és a kerti szárnyasok is szívesen megeszik. Az előző kettő azonban nem bír akkora étvággyal, mint a sün, az utóbbi tartása pedig elég áldozatos feladat, amely sok kertész kedvét szegheti.

Mivel etessük csigánkat, ha megszerettük?

Előfordulhat, hogy a csiga megszelídíti a kertészt. Bele lehet szeretni, mert olyan szép, selymes, falánk jószág. Hálás, hiszen nem szalad el, hagyja, hogy megsimogassák. De az is lehet, hogy a Stockholm-szindróma okozza a jelenséget.

Cukorfalat?

Ennek lényege, hogy a túszok - és a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek általában - szeretetet kezdenek érezni kínzóik, rabtartóik iránt. Ha bármi okból tartani szeretnénk a csigát, és enni adunk neki, akkor a következőkből válogathatunk:

Gyümölcsök: sárgabarack, szeder, szőlő, mangó, dinnye, barack, szilva, málna, mandarin, eper.

Zöldségek: padlizsán, bab, csírák, brokkoli, karfiol, cukkini, zöldbab, póréhagyma, petrezselyemgyökér, borsó, krumpli, tök, spenót, répa, kukorica, vizitorma.

Egyéb csigakaják: kender, napraforgó mag, tökmag, a zabot és más magvakat először át kell vízzel itatni. A magvakat érdemes összetörve adni csigáinknak. Nyers tojás, Barna kenyér, tejpor, egy kevés nyers hús. Száraz vagy nedves kutya/macska táp. Természetesen friss salátalevelet vagy pitypanglevelet is szedhetünk neki. Fontos, hogy köles, tészta, rizs ne kerüljön a csiga asztalára.

Dobjuk össze, amink van!

Kedves Olvasók! Segítsetek összeszedni, hogy mivel védekezzünk a csigák ellen. Akinek van valamilyen tapasztalata, az írja meg Facebookon. Szóval?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR