Pucér csigák kerti megjelenése

Pucér csigák kerti megjelenése

Sokan viszolyognak a meztelencsigától, amely elszaporodva a frissen kelő veteményt teljesen tönkreteheti. Ötletek a védekezéshez.

Egy bizarr külsejű kártevő, amely számos kertészkedőnek okozott már álmatlan éjszakákat: a meztelen (pucér) csiga, amely a kelő, kis magoncokat, a palántákat – főleg csapadékos időben és nedves, nyirkos helyeken – tarolja le.

Szépség?

Ezek éjszakai állatok, akkor rágják meg növényeinket: nappal sötét, nedves helyre húzódnak és ide rakják le fehér tojáscsomóikat is. Szívesen húzódnak meg a komposzthalmokban, a párnát képező évelők árnyékában és a talajtakaró mulcsréteg alatt.

A meztelen csigák ellen sokféle módon lehet és kell védekezni. Ha alaposan benedvesített felületre nagy leveleket (pl. rebarbara), vagy burgonyaszeleteket rakunk ki, akkor ezek alá gyülekeznek és reggel össze lehet őket fogni.

Szereti a répát

Ha kis, műanyag edényeket besüllyesztünk a talajba és sörrel, vagy sörös vízzel megtöltjük azokat, akkor a „részeges" csigák belefulladnak. A kacsák, a sünök, a békák és a mókusok is segítenek a csigák gyérítésében. A csigák által hátrahagyott, fényes járatokra szórt szuperfoszfát, konyhasó és fahamu is nyújt bizonyos fokú védelmet.

A hátán házat viselő, kerti csiga nem okoz a kertben számottevő kárt!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR