Szőlő, ami sosem kerül borba – mihez kezdj a felesleges terméssel?

Szőlő, ami sosem kerül borba – mihez kezdj a felesleges terméssel?

A házikerti szőlő a kertész egyik legnagyobb büszkesége: szépen kanyarodó indák, fényes levelek és csábító fürtök, amelyek augusztus–szeptember táján egyszerre kezdenek elérni.

Ilyenkor azonban könnyen előfordulhat, hogy a szőlőtőke „elszabadul”, és több fürtöt hoz, mint amennyit a család képes egyszerre elfogyasztani. Mit tegyünk a felesleggel? Ne hagyjuk kárba veszni – a szőlő sokkal több mindenre jó, mint hinnénk.

szolo sosem kerul borba 03

Mazsola – a kertből egyenesen a sütibe

A legkézenfekvőbb megoldás a mazsola készítése. A szőlőszemeket egyszerűen ki kell teríteni szellős, meleg helyre (padlás, erkély, szárítórács), és néhány nap alatt összeaszalódnak. A nap ereje vagy a sütő is segíthet a folyamatban. A házi mazsola nemcsak finomabb és kevésbé édesített, mint a bolti változat, de ráadásul garantáltan tartósítószer-mentes. Ráadásul, amikor a vendégek a süteményben rábukkannak, büszkén mondhatjuk: „Igen, ezt a mazsolát a kertem készítette!”

szolo sosem kerul borba 06

Szőlőlekvár – különlegesség a kamrapolcon

Ha valaki már unja a szilvalekvárt, a baracklekvárt és a málnadzsemet, akkor a szőlőlekvár igazi csemege lehet. Kissé macerás, mert a héjat és a magokat érdemes eltávolítani, de a végeredmény megéri: mély színű, különleges ízvilágú lekvár, amely palacsintában vagy süteményben is megállja a helyét. Egy-egy üveg szőlőlekvár ajándéknak sem utolsó – garantáltan nem a szokványos befőtt a nagymama polcáról.

szolo sosem kerul borba 07

Szőlőlé és must – vitaminbomba pohárban

Ha a borászatra nincs kapacitás, a must még mindig remek alternatíva. A frissen préselt szőlőlé tele van vitaminnal és antioxidánssal, ráadásul a gyerekek is imádják. Csak vigyázni kell: ha nem fogy el időben, erjedésnek indulhat, és akkor már bizony nem gyerekbarát ital lesz belőle… Vicces családi történetek keringhetnek arról, amikor a „gyerekeknek szánt must” váratlanul erősebbnek bizonyult a kelleténél.

szolo sosem kerul borba 05

Szőlőlevél – nemcsak árnyékot ad

A szőlőlevelet sokan kidobják, pedig a konyhában is hasznát vehetjük. A mediterrán konyhából ismert töltött szőlőlevél (dolma) különleges vendégváró fogás lehet, amelyhez csak némi rizs, fűszer és türelem szükséges. A levelek sós vízben eltéve vagy lefagyasztva is tartósíthatók, így egész évben felhasználhatók. És valljuk be: mennyivel elegánsabban hangzik, ha azt mondjuk, „saját szőlőlevelembe csavartam a tölteléket”!

szolo sosem kerul borba 08

Ha elszabadul a szőlőtőke…

A kertészek jól tudják, hogy a szőlőtőke időnként hajlamos átvenni az irányítást. Az indák felkúsznak a kerítésre, belekapaszkodnak a fészerbe, és mire észbe kapunk, az egész kertet beterítik. A termés ilyenkor nemcsak bőséges, de kissé kezelhetetlen is lehet. Éppen ezért jó előre átgondolni, hogy a felesleget hogyan hasznosítjuk: szárítsuk, főzzük, préseljük vagy csomagoljuk be.

szolo sosem kerul borba 04

Egy fürt sem vész kárba

A szőlő tehát nemcsak borként válhat értékessé. A kertben termett feleslegből mazsolát, lekvárt, mustot, szőlőlevél-ételt és még sok más finomságot készíthetünk. Így a szőlőtőke túltermése nem bosszúság, hanem lehetőség – hogy a kert kincsei egész évben mosolyt csaljanak az asztal körül ülők arcára.

szolo sosem kerul borba 02

Korábban írtunk róla: