Ínyencség házilag.
A nyaralás emlékét hozzák vissza, vagy kedvelt mediterrán ízekkel ismertet meg minket a töltött szőlőlevél, amelyhez a fő hozzávalót egyenesen a kertünkben szedhetjük.
Érdemes kipróbálni ezt a receptet!
Hozzávalók:
- 200 g hosszúszemű rizs
- 250 g friss szőlőlevél
- 4 evőkanál mazsola
- 200 g vöröshagyma
- ½ csokor petrezselyem
- ½ csokor kapor
- 2 mentaágacska
- 4 evőkanál fenyőmag
- 1 lime leve
- 5 evőkanál olívaolaj
- só, bors, őrölt szegfűbors
Elkészítés:
1. Kb. 15 percig főzzük elő a rizst.
2. A szőlőlevelek blansírozásához egy edényt töltsük meg vízzel és forraljuk fel a vizet. A leveleket tegyük egy tálba, öntsük rájuk a forró vizet. Kb. 5 perc múlva vegyük ki a megpuhult leveleket és röviden öblítsük le őket hideg vízzel, majd hagyjuk lecsepegni.
3. A mazsolákat áztassuk langyos vízbe. A hagymát hámozzuk meg és aprítsuk, a fűszereket vágjuk finomra. A rizst, a mazsolát, a fűszereket és a hagymát tegyük egy nagy edénybe. Keverjük el fenyőmaggal, a citromlé felével, 2 evőkanál olajjal, sózzuk, borsozzuk, szegfűborssal ízesítsük.
4. Tegyünk kb. 1 evőkanál tölteléket minden levélre, hajtsuk be a széleiket és tekerjük fel a szártól a levélcsúcsig őket.
5. A gurigákat fektessük szorosan egymás mellé egy serpenyőben. A maradék citromlével és olajjal locsoljuk meg őket, és annyi forró vizet öntsünk rájuk, amennyi mindet belepi. Főzzük 45 percig, majd hagyjuk a tálban kihűlni. Tálalás előtt csepegtessük le, majd díszítsük lime-szeletekkel.
Bevezető kép: Lesya Dolyk