A pizzák és más olasz tészták és mártások egyedi ízét adó fűszer (más néven: oregánó) frissen különleges ízélményt ad. Sajnos télen kifagyhat, de cserépben kiválóan nevelhető.
Bizonyára sokak számára az oregano elnevezés az ismerősebb, pedig van ennek a fűszernek szép magyar neve - lévén szintén régi magyar fűszer, sőt vadmajorannának is nevezik.
Kiválóan alkalmas cserépben nevelésre is. Évelő ugyan, de gyakran nem éli túl a telet. Tőosztással és magról is szaporítható. Azt javasoljuk, hogy első oregánótövét mindenki kertészetben szerezze be, mert az apró magok elvetése kihívás a kezdő hobbikertészeknek.
Mediterrán ételek elmaradhatatlan fűszere, kiválóan illik a paradicsomos mártásokhoz, levesekhez, húsokhoz és salátákhoz is. Erős aromája miatt óvatosan bánjuk vele. Grillezésnél a parázsra téve néhány ágat kellemes aromát ad a sülő húsnak. Fűszerolaj készítéséhez is használható.
Sütőtökös lasagne Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.
Gyógyhatása nyugtató, szélhajtó, köhögéscsillapító.