Fűszerkert a lakásban: mediterrán hangulatban

Fűszerkert a lakásban: mediterrán hangulatban

Bemutatjuk, hogyan termeszthetők a fűszernövények a konyhaablakban vagy a pulton olyan módon, hogy egész évben szüretelhessük friss leveleiket és hajtásaikat.

Senki számára nem meglepő, hogy az olasz, görög, francia szószok, mártások sokkal ízletesebbek, ha frissen szedett kerti fűszerekkel ízesítjük őket.

A szárított fűszerek íze egy idő után megszokottá, unalmassá válik. Aromájuk gyakran túl erős - hiába használjuk a receptben előírt mennyiség felét -, vagy a tárolás során elveszítik ízüket. Előfordulhat, hogy a bevásárlóközpontokban kapható "frissen vágott" fűszernövények penészillatúak (nem beszélve arról, hogy sokszor nem éppen a legolcsóbbak).

Mi hát a megoldás?

Keressünk a kertben, konyhában, teraszon vagy erkélyen egy aprócska helyet, ahová naponta legalább 6 órán keresztül besüt a nap. Itt fogjuk megalkotni cserépnyi olasz kertünket.

Az esetben is, ha kertünkben elég napsütötte hely van a fűszernövény-termesztéshez, a cserépben nevelés sok esetben előnyösebb lehet.

Bazsalikom

A cserépben nevelt kertecske könnyen áthelyezhető. A nap folyamán többször is átrakhatjuk a konyha éppen napsütötte szegletébe, illetve ha növényeink már nem pompáznak teljes díszükben, el is tehetjük a cserepet a kíváncsi szemek elől.

Olyan helyen is nevelhetők, ahol egyébként nem lehet növényt termeszteni. A friss fűszer így csupán karnyújtásnyira lesz tőlünk, éljünk akár tízemeletes panelépületben vagy olyan házban, amelynek kertje erre a célra nem alkalmas. A cserépben nevelt növénykék zölddé varázsolják az egyébként szürke erkélyeket, teraszokat, a rossz termőtalajú kerteket.

A friss fűszer mindig kéznél van. Csak annyi kell levágnunk, amennyit éppen felhasználunk. Növényeink így több évig is ízletessé tehetik főztünket.

A cserépben nevelt fűszerkert szép látványt nyújt. Nem igényel különösebb tehetséget, hogy felépítésben, levélformában, levélszínben harmonizáló kompozíciót alkossunk.

A fűszernövények elültetése

A talaj
Válasszunk könnyű, jó vízáteresztő képességű földet. Kerüljük a kertből kiásott talajt, mivel az olyan élőlényeket is rejthet, melyeket nem látnánk szívesen konyhánkban. Az ültetéshez két rész tőzeg, egy rész föld keverékét ajánljuk.

A cserép vagy virágláda
A növények megfelelő fejlődése mindenfajta olyan edényben biztosított, amelynek az alján található a felesleges öntözővíz elvezetésére szolgáló lyuk. Vízelvezetés hiányában egészen biztosan elpusztul a növény. Vigyázzunk, mert a cserépedény porózus és gyorsabban kiszárad, mint a mázas vagy műanyag edények.

Lehetőleg magasabb peremű edényt válasszunk. Legalkalmasabbak a 40-45 cm átmérőjű edények. Ha ügyesen válogatjuk össze a fajtákat, teljes egészében biztosíthatjuk napi fűszerigényünket.

Amennyiben a fűszeres edény egymagában nem mutatna jól, többet is beültethetünk. A harmonikus megjelenés érdekében válasszunk azonos típusú, különböző méretű cserepeket. Ugyanezt a hatást érhetjük el, ha azonos színű edényeket választunk.

Elhelyezés
A növényeket a kerti növényeknél sokkal sűrűbben kell ültetni. A palánták egymástól való távolsága a kerti ültetőtávolság egynegyede legyen. Mivel a gyökerek oldalra nem tudnak nőni, indokolt a magas falú edény használata.

A növények
Csakis egészséges növényeket vásároljunk. Kb. 10 cm átmérőjű cserépben árusított növényeket tanácsos beszerezni. Az ennél kisebb cserépben árusított növényeknek több-kevesebb fejlődési időre van szükségük, amíg vágni tudunk róluk hajtást. Az ennél nagyobbak pedig már túl nagy méretűek a cserepes neveléshez.

Arra várnak, hogy hazavigyék őket

Gyakorlatilag valamennyi fűszernövény termeszthető cserépben. Az erősebb aromájú fajták előnye, hogy kevesebbre van szükség belőlük az ízesítéshez. A törpe növésű növények pedig kevesebb helyet igényelnek.

Szabadon variálható példa ültetési rendre

Mintakertecske

Jelmagyarázat:

A Rozmaring
B Metélőhagyma
C Kapor
D Majoranna
E Kakukkfű
F Bazsalikom
G Oregano
H Metélőpetrezselyem

Ültessünk hát mediterrán növényeket konyhaművészetünk tökéletesítésére. Remek paradicsomsaláta-öntetet készíthetünk egy kis bazsalikommal, tésztaszószokat néhány csipetnyi oreganóval. Ha pedig növénykéink túlságosan "megbokrosodnának", vágjuk le a felesleges hajtásokat és tartósítsuk a következő felhasználásig ecetben vagy étolajban. Jó étvágyat!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR