Ez az 5 fűszernövény szívesen dőzsöl dézsában

Ez az 5 fűszernövény szívesen dőzsöl dézsában

Nem minden növénynek van szabadságigénye: a következőkben bemutatatott népszerű zöldfűszerek például épp olyan jól érzik magukat cserépben, mint eredeti mediterrán hazájukban.

A konténeres kertészkedés nagyszerű módja annak, hogy növekvő fűszernövényeinkre még jobban oda tudjunk figyelni. Szükség esetén a konténert vagy cserepet egyszerűen fogjuk és arrébb rakjuk egy melegebb helyre, vagy a melegebb időjárás beköszöntével visszarakhatjuk egy árnyasabb szegletbe.

Fűszerkert a 8. kerületben
Kaldeneker György konténeres fűszerkertje a 8. kerületben. www.kaldeneker.hu

Ha többféle hasznos fűszernövényt nevelünk egyszerre, szélesebb lesz a kulináris paletta, amelyből alkalmanként választhatunk. Ráadásul a szemünk előtt cseperedő növények, amelyeket például rögtön kinn az ajtó mellett, a teraszon vagy balkonon egy-egy csoportban elhelyezve tartunk, sokkal inkább csábítanak bennünket a fogyasztásukra, mintha a kert végében a feledés homályában tengetnék mindennapjaikat.

Rozmaring

Következzen hát 5 igen népszerű, konténerben is nevelhető fűszernövény, amelyeknek minden főzni szerető hobbikertész jó hasznát veheti.

1. Menta

Az igen finom és aromás illatú menta hírhedt arról, hogy szinte pillanatok alatt önállósítja magát a kertben. Elültetünk egy tövet, majd nemsokára már azt látjuk, hogy legalább 20-szor annyi van belőle. Ha a kertben egy feneketlen konténerbe ültetjük, könnyebben kordában tarthatjuk. De még praktikusabb megoldás, ha egy teljesen különálló, mobil konténerben neveljük, így mindig kéznél lesz, ha szükségünk van rá. Ha időnként visszacsípjük, megelőzhetjük, hogy virágot hozzon és a kertben tartott más mentafajták (pl. a macskamenta) beporzásával azokkal keveredjen.

2. Zsálya

A konténeres zsálya szintén meghálálja a gondoskodást. Sok esetben vissza kell csípnünk, metszenünk ahhoz, hogy helyes kis bokor formáját megőrizze és a szára ne kezdjen el túl hamar fásulni. Rendszerint 3 év elteltével érdemes átültetnünk, mivel minden ügyeskedésünk ellenére is fás szára miatt egyre kevesebb levelet fogunk tudni majd "leszüretelni" róla. A zsálya könnyen megszárítható, így ha a növekedési (vegetációs) időszakban levagdosott leveleit vékony gumival összefogva megszárítjuk, a végén fűszerkoszorút is fonhatunk belőle. Ha kettőt is készítünk, az egyiket akár el is ajándékozhatjuk.

3. Rozmaring

A rozmaring sokak kedvenc fűszernövénye. Tökéletesen megszárítható, szárazon is egész télen át megtartja erős, aromás ízét. Lakásban is nagyszerűen tartható, lehetőleg egy napos ablakpárkányra állítsuk a cserepét. További kedvező tulajdonsága, hogy ritkán esik kártevők áldozatává. Vannak, akik nem csupán a leveleit használják fel, hanem szárából nyársat készítenek grillezett ételek elkészítéséhez. A rozmaring nem kedveli, ha pangó vízben kell állnia, ezért két öntözés között hagyjuk kiszáradni a földjét. A gondoskodó törődés előnyére válik, igen szívós, ellenálló kis bokor fejlődhet belőle.

4. Bazsalikom

A bazsalikom egyike a leghálásabb konténeres fűszernövényeknek. Kedveli a bőséges öntözést, amelynek köszönhetően erős, húsos szárakat és finom, zsenge leveleket fejleszt. Hajlamos azonban a gombás fertőzésekre. Így konténeres bazsalikom esetén gondoskodnunk kell a növény környezetében a megfelelő légáramlásról, rendszeres levegőcseréről.

5. Kakukkfű

A kakukkfüvet sokszor érdemtelenül alábecsüljük. Bár sokan ültetjük cserépbe, mégis kevesen használjuk fel a konyhában. Tegyünk ez ellen, a kakukkfű sokkal rangosabb, előkelőbb helyet érdemel a konyhai fűszernövények toplistáján! Konténerben kiválóan tartható minimális öntözés mellett. Egyes változatai mutatós kis bokrokká fejlődnek, így akár dísznövénynek is beillik, különösen, amikor apró, lila virágai szirmot bontanak. Becsüljük hát meg viszonylagos igénytelensége és könnyű tarthatósága miatt. Bármilyen kakukkfűfélét is vásároljunk, ne felejtsük, hogy pár év elteltével szára fásulásra lesz hajlamos. A konténerben való tartás további előnye, hogy szükség esetén az elhasználódott növényt egyszerűen kicserélhetjük egy másik példányra.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR