12 fenséges fűszer, ami a kertben is megterem

12 fenséges fűszer, ami a kertben is megterem

Nem rég múlt el az idő, amikor a són, borson és paprikán kívül csak nagyritkán találkozhattunk izgalmas (luxusnak számító) fűszerekkel. Az alábbi fűszerek otthon is megtermelhetők, röviden bemutatom a használatukat.

Bazsalikom: Egynyári, alacsony bokor. A friss vagy megszárított hajtás a paradicsomból készült ételek legkedveltebb fűszere, de a fehérbab-főzelék emésztését is elősegíti.

Borsikafű (csombor): Egynyári, középmagas növény. Bab, káposzta, húsételek, ecetes és vizes uborka fűszere. Pótolja a szemes borsot, ezért diétásoknak ajánlott gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, felfúvódást gátló fűszer.

Édes levél (sztívia): Újdonság! Levelei erősen édesítő hatásúak, cukorbetegek is használhatják! Egynyári, fagyérzékeny növény, hajtásai folyamatosan is szedhetőek. Az érelmeszesedést, a magas vérnyomást enyhíti, a gyulladások gyógyulását elősegíti.

Fokhagyma: A hagyma gerezdjeit ősszel vagy tavasszal ültetjük. A felszedett hagymákat koszorúba kötve, szellős, száraz helyen egy évig tárolhatjuk. Leves, főzelék, saláta, sült hús, mártás készítésére való. Erős illatát egy-két szem pörkölt kávé elrágásával lehet eltüntetni.

fokhagyma-sult
Sütőben sült fokhagyma Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Kakukkfű: Réteken, legelőkön gyűjthető, de kertben is termelhető, kámforos illatú növény, amelynek hajtásait vadas ételek, töltött káposzta, hurka és kolbász ízesítésére használnak. Óvatosan kell bánni vele, mert igen intenzív az íze és az illata! Fürdővízben illatos és frissítő hatása van.

Kapor: Magját elszóró, egy méter magasra is megnövő egynyári növény. A vetőmagja csak egy évig csíraképes. Tökfőzelék és a kovászos uborka el se képzelhető nélküle! Saláták, gombás ételek, körözött fűszere.

Lestyán: A gyökerének az illata a zellerre emlékeztet, de a lombja is értékes fűszer. Terebélyes bokorrá fejlődő évelő növény. Saláták és diétás ételek ízesítésére való. Az erdélyi csorba levesek jellegzetes zamatát ez adja.

Majoranna: Egyéves, magról termelhető , alacsony növény, amelynek hajtásai egy évben háromszor is vághatóak. A grill-csirke és a fóliában sült húsok jellegzetes fűszere.

Paprika-őrlemény: A fűszerpaprika kimagozott hüvelyének húsából, őrlés útján készül. Hungarikum, amelynek csípős, félédes és édes változatai vannak. Meleg- és vízigényes növény, kertben is termelhető. A jellegzetes magyar ételek (gulyás, pörkölt, halászlé, paprikás krumpli) nélkülözhetetlen fűszere.

Rozmaring: Terjedelmes bokorrá fejlődő, fás szárú, örökzöld, de fagyérzékeny bokor. Morzsolt levelei francia és olasz ételek ízesítője. Őz, szarvas és nyúlhús ízesítésére kiváló. Fürdővízben nyugtató hatású.

Sáfrányos szeklice (szaflór): A valódi sáfrányt helyettesítő, nálunk termeszthető, 120-150 cm. magasra növő, sárga virágú, egynyári növény. Ételek és italok (vaj, sajt, bor, sütemények, tészták) színezésére használják a szirmait.

Tárkony: Méteres magasságra növő, ősszel tőosztással szaporítható, évelő növény. A savanyított ételek különleges zamatosítója, ebből készül a legfinomabb növényi ecet. Gyermekkorom felejthetetlen, kedvenc eledele volt az erdélyi módra készített tárkonyos bárányleves.

Tárkonyecet
Készül a tárkonyecet Kaldeneker György konyhájában. Recept itt.

A fűszernövények szárításáról korábban már ITT írtunk. A leszüretelt és tartósított fűszerek pormentes tárolására pedig ezeket a csatos üvegeket ajánljuk >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR