Hogyan termesszünk burgonyát karácsonyra?

Hogyan termesszünk burgonyát karácsonyra?

Burgonyát termeszteni a karácsonyi menühöz könnyebb, mint gondolnánk!

Nem kell mást tennünk, csak a szokásosnál egy kicsivel később elültetnünk burgonyaszemeket. Ízletes újburgonyát szedhetünk fel a korai fajtákból, az első, illetve a második kultúrából, amelyeket általában júniusban-júliusban takarítunk be.

Ha tehát tavasszal burgonyát ültetünk, tervezzünk előre és tegyünk félre pár gumót a nyári ültetésre – meg is lesz érte a jutalmunk karácsony táján.

A burgonyát nagy zsákokban neveljük; a nyári hónapokban a szabadban gyarapodnak a legjobban, majd az első fagyok idején zsákostól költöztessük be a négy fal közé.

Lássuk, mire lesz szükségünk a vállalkozás sikeréhez!

• 40 literes krumplis zsák
• Általános virágföld
• Ültetni való burgonya

burgonya karacsonyra 02

1. lépés

A krumplis zsák száját körben görgessük le. A zsák aljára lapátoljunk 25 cm-es rétegben virágföldet.

2. lépés

A gumókat finoman nyomkodjuk rá a komposzt felszínére úgy, hogy a hajtások – vagy más néven a burgonya szemei – felfelé nézzenek.

3. lépés

A burgonyaszemeket fedjük le 5-10 cm vastagon virágfölddel, majd bőségesen öntözzük meg. Amikor a hajtások megjelennek, a növekedésük ütemének megfelelően görgessük fel körben a zsák száját, és további komposztréteggel fedjük a hajtásokat. Ismételjük ezt a műveletet mindaddig, amíg a zsák meg nem telik.

burgonya karacsonyra 03

Tipp

Ne aggódjunk, ha a burgonya levelei menetközben esetleg elszáradnak. A termesztett burgonyaszemeket nyugodtan hagyjuk a komposztban, karácsonyig gond nélkül elállnak!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR