Hogyan védekezzek a burgonyát megfúró kártevők ellen?

Hogyan védekezzek a burgonyát megfúró kártevők ellen?

Nem kevés bosszúságra ad okot, ha a kertben termesztett krumpli ehetetlennek bizonyul.

Sokunkkal előfordul, hogy a kertünkben nagyon sok fúrott krumplit találunk. Ilyenkor persze törjük a fejünket, hogy mi vajon okozta ezt? A gyanú mindenekelőtt a drótférgekre és a cserebogárlárvákra terelődik. Adott a kérdés: mivel védekezzünk ellenük?

burgonya talajfertotlenites 02

A talajlakó lárvák ellen jelenleg a Force talajfertőtlenítő szer van forgalomban, ezzel tudjuk a talajt kezelni.

A burgonya ültetése előtt több héttel az ültetésre előkészített földben érdemes megjelölt helyekre burgonyagumókat vagy zöldségpalántákat kiültetni a kártevők összecsalogatására. Mivel az üres talajban az ott élő lárvák már nagyon éhesek, a csalinövényeket hamarosan megkeresik és károsítják. Ezeket a földből kiásva a lárvákkal együtt el lehet távolítani és megsemmisíteni. A módszer enyhe fertőzésnél eredményesen alkalmazható, érdemes kipróbálni.

Talajkezelés esetén azt megelőzően győződjünk meg arról, hogy valójában milyen rovarok lárvái élnek a földben. Ezt a talaj ásása közben figyelhetjük meg: ha négyzetméterenként 1-2 db drótféregnél vagy cserebogárpajornál több van a földben (több megfigyelési hely átlagában), akkor indokolt a vegyszeres védelem.

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR