Dézsában termett 10 kiló színes krumpli

Dézsában termett 10 kiló színes krumpli

Néhány egyszerű lépés a városi kertészkedőknek, és máris dúsan burjánzik a burgonya lombja, a dézsában pedig dagadnak az ízletes, friss és sokféle színben pompázó burgonyagumók. A hobbikert.hu bemutatja.

Izgalmas dolog a krumpli otthoni termesztése, mert mindössze 10 hétre van szüksége a gumóknak a kifejlődésre. Amint belevágunk, szinte napról napra látjuk a fejlődést, ugyanakkor megmarad a meglepetés misztikuma is: a termést csak akkor fogjuk látni, ha befejeztük a termesztést és „tönkretettük" a termesztő-berendezésünket. De nem szokott csalódást okozni!

Konténerben

Nemcsak városi kertészeknek ajánljuk a dézsás burgonyatermesztést, akik az erkélyen tehetik próbára szerencséjüket, hanem mindenkinek, aki érdeklődik dézsák által szabályozható élettér iránt. Az egységnyi területre jutó termés ezzel a módszerrel maximalizálható. További előnye a dézsás, hordós, vödrös krumpli-termesztésnek, hogy nem szükséges gyomlálni, és kevésbé kell a gombabetegségektől és kártevőktől tartanunk. Külön jó, hogy a kertben termelt krumplival ellentétben a kiásáskor az ásó sem tesz majd kárt az érzékeny gumókban. A dézsás krumplinövényt csak kiborítjuk, és a földből kézzel kikapkodjuk a krumplikat, így a termés akár 100%-a fogyasztható.

A legfontosabb lépések a termesztéshez:

1. Válassz egy megfelelő dézsát

Ez lehet egy nagyobb vödör is, vagy egy hordó, esetleg egy nagy terrakotta cserép. Az a lényeg, hogy az átmérője legyen 30 cm-nél nagyobb, lehetőleg 50 cm körüli. A magassága pedig 50-100 cm. Fontos, hogy átjárhasson rajta a víz, úgyhogy vagy eleve lyukas aljú edényt válasszunk, vagy olyat, amelyet nem sajnálunk kilyukasztani. A burgonya ugyanis utálja a pangó vizet.

A dézsát célszerű kiöblíteni valamilyen viszonylag természetes fertőtlenítőszerrel, például hidrogén-peroxid és víz keverékével, amely elpusztítja az edény falára tapadó penészeket. A talajt ugyanis folyamatosan nedvesen kell tartanunk, úgyhogy a penész az, ami a legkevésbé hiányzik majd a következő 10 hétben.

Ha nincs lyuk a dézsa vagy vödör, esetleg a hordó alján, és amúgy is a kertbe, a talajra állítanánk a termesztés idejére, akkor azt a megoldást is választhatjuk, hogy a teljes talpát eltávolítjuk (és betakarításkor csak felborítjuk). De ha van rá megoldás, akkor inkább válasszuk a lyukasztást.

2. Válassz burgonyafajtát és ültesd el

Nagyon sokféle burgonyafajta létezik, a legtöbbünk nem is gondolná, hogy a lelkes termesztők micsoda lehetőségek előtt állnak. Vannak főznivaló és sütnivaló fajták, lisztesek, omlósak – ezekkel minden zöldségboltban találkozhatunk. De vannak izgalmas Dél-Amerikai fajták, színesek, lilák és narancsszínűek, különleges ízűek is. Ez utóbbiak ára, ha fogyasztásra vásároljuk őket, már nem 150 Ft/kg, hanem inkább a 700 Ft-ot közelíti. Termesztés szempontjából nincsenek hatalmas különbségek, úgyhogy megéri az értékesebb, különlegesebb fajtákra koncentrálni. Otthoni termesztésre vetőburgonyát vásároljunk, ezt a piacokon szerezhetjük be. A Budapesti Fehérvári úti piacon (a vásárcsarnokban) például folyamatosan kaphatók izgalmas, színes (enni való) fajták, amelyek megcsodálhatók a www.lilaburgonya.hu oldalon is. A fogyasztásra való burgonyagumó is elültethető, de koratavasztól kifejezetten ültetésre is vásárolhatunk.

A piacon

Lilaburgonya

Annyi burgonyát vegyünk, hogy amikor ültetjük a gumókat a dézsába, akkor két gumó közötti távolság 10-15 cm legyen. A burgonyák nem csak egészben, hanem feldarabolva is elültethetők. Nagyon apróra persze nem szabad felkockázni őket, mert akkor nem hajtanak ki, de például egy átlagos tojás méretű gumót nyugodtan félbevághatunk az ültetés előtt. Célszerű 1 héttel az ültetés előtt előcsíráztatni a gumókat. Ilyenkor például egy tojásos doboz mélyedéseibe tesszük a gumókat, és az egészet hűvös, fényes helyre helyezzük. Darabolni ráérünk akkor, amikor már csírázott.

Előcsíráztatva

A földkeverék lehet virágföld, kerti föld, homok, de a legjobb a laza szerkezetű komposzt. Keverhetünk bele akár 30% arányban fűrészport, tőzeget is, hogy minél levegősebb maradjon, ugyanakkor jól tartsa a nedvességet. A lazaság azért is fontos, hogy szép és egyenletes felületű burgonyagumók fejlődjenek benne.

A dézsa aljára tegyünk 20 cm földet, egyengessük el. Erre helyezzük a burgonyákat, például a kerülete mentén haladhatunk körbe. A csírázó felével felfelé állítsuk a gumókat. Végül takarjuk be 10 cm földdel. Néhány hét elteltével a burgonya szép hosszú, levelekkel borított szárat hajt, amely 20 cm magasságba emelkedik a föld felszíne fölé. Ekkor jön a következő lépés!

3. Töltsd fel újra és újra földdel

Ha a burgonyanövény szára már 15-20 cm magasra kiemelkedik a talajból, akkor töltsük fel óvatosan a dézsánkat földdel. Alkalmanként 10 cm földet rétegezzünk rá, természetesen úgy, hogy a növénykék lombja a föld fölött maradjon. A talajt mindig tartsuk enyhén nedvesen. A nyári melegben napi többszöri öntözésre is szükség lehet, de ha nincs nagy forróság kint, akkor is 1-2 naponta meg kell öntöznünk.

Jöhet a feltöltés

4. Most jön a betakarítás!

Az ültetés után általában 10 hét elteltével a burgonya virágozni kezd, esetleg sárgulásnak indul. Amikor ennek a jeleit meglátjuk, akkor készen vagyunk, jöhet a betakarítás. De azért a biztonság kedvéért óvatosan kézzel nyúljunk be a földbe, a legutóbbi rétegig hatolva, hogy valóban vannak-e már benne gumók. Ha minden rendben, akkor borítsuk ki egy kiterített fóliára vagy zacskóra a dézsát. Ott lesznek benne a gyönyörű, egészséges, hétvégi ebédhez való, friss krumpliszemek! Íme egy videó egy boldog kertészről:

5. Tanulság és további ötletek

• A betakarítás után döntsd el, hogy tetszett-e a krumplifajta. Ha igen, akkor tegyél el néhány szemet a következő termesztéshez.
• A krumpli mellett kiválóan termeszthető egy-egy tő zöldbab.
• Érdemes többféle fajtával és dézsaféleséggel kísérletezni.
• A burgonyát óvni kell a fagytól. Az ültetést február végén kezdhetjük meg, ha van fagymentes helyünk. Az utolsó turnust augusztus elején ültessük el.
• Normál kerti talaj használata esetén nincs szükség további tápanyagokra. Ha mégis szükségét érezzük, akár lombtrágyát is használhatunk.
• A betakarításkor kiborított földet, ha nem volt fertőzöttség, nyugodtan újra hasznosíthatjuk a következő ültetéskor. Ha volt, cseréljük!
• Egy felmosóvödör méretű dézsában 2-5 kg krumpli terem 10 hét alatt.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR