Télen is izzik a dús termésű magyal

Télen is izzik a dús termésű magyal

Lenyűgözően szép sövénynövény, amely télen is zöld és a centiméteres narancsvörös bogyói egész télen díszítenek.

A dús termésű magyalt egy holland faiskolás, J.C. Tol szelektálta 1910-ben. Akár fává is nevelhető örökzöld növény, magassága elérheti a 8 m-t, szélessége 3-4 m.

Tudományos neve Ilex aquifolium 'J.C. van Tol', más néven Ilex aquifolium 'Polycarpa'

Viszonylag lassú növekedésű, évente 20 cm-nyi növekedés várható. Különleges tulajdonsága, mely eltér a többi magyaltól, hogy egylaki, öntermékeny növény, míg más magyaloknál vagy csak nővirágok, vagy csak hím virágok vannak egy növényen.

Magyal

Május-júniusban virágzik. Levele tojásdad, keskeny, alig tüskés. Fiatal hajtásai lilás színűek. Laza ágrendszerű. Bogyótermései gömbölydedek, 8-11 mm átmérőjűek, fényes narancssárga-vörös színűek, szépek, ámde mérgezőek. Szeptembertől kezdve díszítenek.

Magyal

A dús termésű magyal nyirkos, humuszos talajt kíván. Szélvédett, félárnyékos vagy árnyékos helyre való, bár elviseli a napos helyet is. Fiatalon kissé fagyérzékeny, azután elviseli a -20 °C-fokos hideget is.

Gyökerei a felszínhez közel növekednek, gyökérsarjakról szaporítható. Dézsában is nevelhető. Savanyú, semleges talajokban díszlik legjobban, de megél kissé lúgos talajban is, egy szép példányt láttam Siófokon.

Beszerzési forrás lehet:
http://www.novenyshop.hu/termek/ilex-aquifolium-j-c-van-tol-magya
http://www.dmkert.hu/enciklopedia/orokzold_diszcserjek/jcvan_tol_dustermesu_magyal
http://www.kedvenckert.hu/termek/216/Ilex_aquifolium_J.C._van_Tol_100-125_RB

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?