10 fűszernövény egy vázányi vízben

10 fűszernövény egy vázányi vízben

A növények beltérben, vízben való tartását hidrokultúrás növénytartásnak is nevezzük. Lássuk, milyen egyszerű lépésekben tudjuk megvalósítani.

A fűszer- és gyógynövényeket széles körben felhasználjuk a konyhában. Jól ismertek az egészségre gyakorolt számtalan jótékony hatásukról, továbbá aromaterápiás célokat is szolgálnak. Ízt adnak a különböző ételeknek, ráadásul igen egészségesek is.

Sokan nem tudjuk megoldani, hogy egész évben friss fűszernövényekhez jussunk, így jobb híján megszárítva használjuk azokat. Ennek oka elsősorban hazánk éghajlati adottságaiban keresendő.

Szerencsére azonban a lakásban is termeszthetünk fűszernövényeket, így mindig lesz belőlük kéznél, amikor csak szükségünk van rájuk. A friss fűszernövényekben sok az értékes tápanyag, ízletesek, illatosak, színesek. Íme tehát, hogyan neveljünk fűszernövényeket a lakásban.

fuszernovenyek vizben 01

Fűszernövények egy vázányi vízben

A növények beltérben, vízben való tartását hidrokultúrás növénytartásnak is nevezzük. Lássuk, milyen egyszerű lépésekben tudjuk megvalósítani.

  • Először is metszőollóval vágjunk le néhány erős, egészséges hajtást egy gyökeres anyanövényekről, majd tegyük azokat vízzel megtöltött üvegekbe. Esővizet vagy csapvizet használjunk, amelyet egy éjszakán át állni hagytunk. Ne használjunk túl keskeny szájú üveget.
  • A hajtásokról távolítsuk el az alsó leveleket, mivel azok a vízben rothadásnak indulnának.
  • A vizet hetente cseréljük. Amikor azonban a hajtáson gyökérkezdemények jelennek meg, függesszük fel a vízcserét.
  • Éjszakára áztassunk be néhány fűzfavesszőt meleg vízben, majd használjuk fel azokat a növekedés ütemének felgyorsításához (segíti a gyökérképződést!). 
  • Állítsuk az üvegeket világos helyre.

fuszernovenyek vizben 05

10 fűszernövény, amelyet a lakásban is nevelhetünk

1. Bazsalikom

A bazsalikom beltérben való tartása mondhatni gyerekjáték. A növény gazdag antioxidánsokban, természetes antibiotikum, valamint gomba- és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik, hogy számos előnye közül csak párat említsünk. Egyszerűen vágjunk le egy-két hajtást az anyanövényről még virágzás előtt.

fuszernovenyek vizben 09

2. Citromfű

A citromfű friss, aromás illata elűzi a szúnyogokat, és más rovarokat is eredményesen távol tart. Tavasszal vagy ősszel vágjunk néhány hajtást és tegyük vízbe. Az üveget vagy vázát állítsuk világos helyre. A citromfű segíti az emésztést és csökkenti a szorongást. Ne feledjük, a vizet hetente egyszer cserélnünk kell.

3. Oregánó

Az oregánó vagy más néven szurokfű tartása hasonló a bazsalikoméhoz. A frissen levágott hajtásokat tegyük vízbe, majd a csúcshajtásokat időnként csípjük le, ahogy a növény nő. Számos egészségügyi előnye ismert; antibakteriális, antivirális, gombaölő, valamint antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

fuszernovenyek vizben 04

4. Borsmenta

A fűszernövények küzül talán a borsmenta nevelhető lakásban a legkönnyebben. Mindössze állítsunk néhány frissen lemetszett hajtást egy üveg vízbe. A leveleket, hajtásvégeket felhasználhatjuk salátákhoz, desszertekhez. Enyhíti az irritábilis bélszindróma tüneteit, csökkenti a stresszt. Ráadásul a pókoktól és az egerektől is védve leszünk, ugyanis mindkettő irtózik a növény aromás illatától.

fuszernovenyek vizben 02

5. Rozmaring

Beletelik egy kis időbe, amíg a vastag szárú rozmaring kigyökerezik. Az üvegét állítsuk napos helyre. Felhasználhatjuk levesekhez, köretekhez, húsételekhez. Serkenti az agyműködést, javítja a memóriát, de még a hajnövekedést is segíti.

fuszernovenyek vizben 06

6. Zsálya

Minden további nélkül nevelhetünk zsályát a lakásban egy pohárnyi vízben. Mindössze vágjunk néhány erős, egészséges hajtást egy kerti anyanövényről a tavaszi hónapokban, majd állítsuk sekély vízbe. Ez a nagyszerű növény többek között enyhíti a szorongást és javítja a memóriát.

7. Fodormenta

Termesztése megegyezik a borsmentáéval. Rendkívül hasznos a menopauza utáni időszakban, egyensúlyban tartja a nemi hormonokat.

8. Sztívia

Vágjunk néhány sztíviahajtást, majd tegyük egy üveg vízbe. A sztívia nem szereti a hideget, ezért gondoskodjunk számára egy egyenletesen meleg helyről a lakásban. Nagyon hasznos, mivel segít például a dohányzásról való leszokásban.

9. Tárkony

Akkor vágjunk az anyanövényről hajtásokat, miután azon új hajtások jelentek meg. Állítsuk a levágott hajtások üvegét meleg, napfényes helyre. A tárkony antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, továbbá segít stabilizálni a vércukorszintet és hatékony a metabolikus szindróma kezelésében is.

10. Kakukkfű

Tavasz közepén – kora nyáron, mielőtt az anyanövény virágot hoz, vágjunk pár hajtást. Amíg vízbe nem állítjuk, tartsuk nyirkosan, hogy ne száradjanak ki. A kakukkfű jótékony hatásai között érdemes megemlíteni, hogy segít csökkenteni a vérnyomást, valamint megelőzni a fogszuvasodást.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR