Trópusi hangulatot hoznak a lakásba az óriáslevelű szobanövények

Trópusi hangulatot hoznak a lakásba az óriáslevelű szobanövények

Párásítsunk.

Igazi dzsungelt varázsolhatunk a lakásba a gigantikus levelekkel rendelkező szobanövények segítségével. Ezek a növények magukban is jól mutatnak, zöldet csempésznek például a hallba vagy a szoba sarkába.

A legismertebb közülük talán a Monstera, más néven könnyezőpálma, amely különös alakú leveleivel díszít. A Dél- és Közép-Amerika erdejeiből származó növény a fény felé nyújtja „lyukas” leveleit.

oriaslevelu szobanovenyek 02

A lantlevelű fikusz (Ficus lyrata)  tartása egy időre némileg kiment a divatból. Fényes, bőrszerű levelei akár 50 cm hosszúra is megnőhetnek, jellegzetes, lantra emlékeztető alakjuk van és mostanában ismét megjelentek az árudákban, virágboltokban. Hamar kis fácskává nőhet a lakásban, jól tűri a visszavágást és kevés törődéssel is beéri. A szobafikuszhoz (Ficus elastica)  való hasonlósága nem véletlen, hiszen rokon fajokról van szó.

oriaslevelu szobanovenyek 03
Emily May

Nagy, figyelemreméltó leveleivel díszít az alokázia (Alocasia). Levelei hosszú száron ülnek, hegyes végűek. A mintegy 70 fajtából többnél megfigyelhetjük a levelek sajátos, feltűnő rajzolatát. A legszembetűnőbb mintázat a ránclevélen (Alocasia amazonica)  figyelhető meg, ezt csontváznövénynek is hívják a kiálló levélerek miatt. Az óriástárót (Alocasia macrorrhiza) elefántfülként is ismerhetjük: az Indiából származó növény puha, fényes levelei akár az 1 méteres átmérőt is elérhetik.

oriaslevelu szobanovenyek 04
Dimitrio Lewis

A trópusi jelleget erősíti a szobai díszbanán (Musa) is. Nagy levelei rendkívül dekoratívak, ha megfelelő helyre tesszük és jól bánunk vele, akkor akár virággal és kis terméssel is megörvendeztethet minket néhány éven belül. Ideális számára a nagyon világos, de közvetlen napfénytől mentes helyiség. Nyáron kis is vihetjük őket a szabadba.

Abszolút sztár a nagylevelű szobanövények között a nagy bokorpálma (Licuala grandis). Hosszú, vékony törzsét csak idős korában fejleszti. Levele legyezőszerű, akár 1 méter átmérőjű is lehet.

oriaslevelu szobanovenyek 05
Forest and Kim Starr

Nagyon meghálálják a trópusi szobanövények, ha megfelelő páratartalmat biztosítunk számukra, így a levelek csúcsa sem fog barnulni. A nagy légnedvességet úgy is biztosíthatjuk, hogy rendszeresen permetezzük őket mészmentes vízzel.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?