Így lesz emberes méretű az ördöglevél

Így lesz emberes méretű az ördöglevél

Az alokázia mutatós levéldísznövény.

Nem mindegy azonban, hogy hogyan gondozzuk. Ahhoz, hogy szépen fejlődjön és hosszú ideig lakásunk dísze maradjon, oda kell figyelnünk rá. Az odafigyelést pedig meghálálja, ahogyan Salamon Kónya Szilvia  hatalmasra nőtt alokáziái is mutatják, melyekre a Kertészkedők Klubjában lettünk figyelmesek. Szilvia így ápolja növényeit:

alokazia emberes 02

Az első alokáziámat, amit anyanövénynek hívok, körülbelül 12 éve kaptam. Azért anyanövény, mert belőle van az összes többi alokáziám, amiket szétültettem. Jelenleg 4 ilyen nagy van, de a legnagyobb még mindig az első. Körülbelül 3-4-5 levelet hoz, azután elöregszik és a levél súlya lehúzza a szárat és a szár eltörik. Felkötözni nem szoktam, mert elég lágy a szára és megtörik. Folyamatosan hozza az új hajtásokat. Elég nagy a vízigénye, de ez lehet már a méretei miatt is. Heti kétszer öntözöm, nyáron pedig minden nap, amikor kint vannak. 4000 négyzetméteren kertészkedünk a férjemmel hobbi szinten, 30 gyümölcsfa és több mint 50-féle dísznövény, bokor, cserje, leander, banánfák és rengeteg virág között élnek az alokáziáim is.

alokazia emberes 03

Amit a kertészcsoportba feltettem, annak a leve 82 cm hosszú és 63 cm széles.

Nem tápszerezem, viszont minden nap mikor elmegyek mellettük megdicsérem őket, hogy milyen szépek. :).

alokazia emberes 04

Friss földet minden évben kapnak. Télen a házban telelnek, világos helyen, mivel óriásira nőttek, majdnem a plafont súrolják. Itt páratartalom annyira nincs, legalábbis nem tudom pontosan meghatározni, hogy mekkora, talán ami a fűtőtesteken lévő párologtatókból kijön annyi biztosan.

Hetente forgatom őket, mert a leveleikkel mindig a fény felé fordulnak, és ha valamelyik irányba nagyon elfordul, sajnos a levél súlya lehúzza és megtörik a szára. Nyáron félárnyékos helyen van, a nagy szelet sem bírja, úgyhogy ajánlott szélvédett helyen tartani. A tűző napot sem szeret és a fagyokra is érzékeny.

alokazia emberes 05

Nagyon szapora növény és véleményem szerint különösebb gondozást nem igényel. Talán annyi, hogy mivel nagyok, nehéz be- és kicipelni a növényeket. Nagyon szeretem, sosem tanultam kertészkedni, valahogy ösztönből érzem, ahogy rájuk nézek, hogy éppen szomjasak-e vagy éhesek vagy valami egyéb bajaik vannak.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR