Tudnivalók az orchideák helyes öntözéséhez: mikor, mennyit, mivel locsoljunk?

Tudnivalók az orchideák helyes öntözéséhez: mikor, mennyit, mivel locsoljunk?

Kerüljük el a pangó vizet!

Az egzotikus eredetű orchideák rendelkeznek bizonyos igényekkel, amiket ki kell elégítenünk, amennyiben sokáig szeretnénk gyönyörködni bennük. Különösen az öntözés során kell figyelmesnek lennünk. A levegő páratartalma mellett az öntözővíz milyenségére is fontos figyelmet fordítanunk. A növény jólétéhez elengedhetetlen a megfelelő locsolási ritmus és módszer kialakítása.

Nézzük a legfontosabb apróságokat, tippeket!

Kerüljük el a pangó vizet!

A cserépben, kaspóban pangó víz nagyon gyorsan képes tönkretenni szeretett orchideánkat. Mindenképpen akadályozzuk meg, hogy a növény gyökerei vízben álldogáljanak, jó szolgálatot tesz a min. 4 cm-es vízelvezető réteg pl. hungarocellből.

orchideak ontozes 02 

Alakítsunk ki megfelelő öntözési ritmust!

Amennyiben a cserepet felemeljük és könnyűnek érezzük, a közeg száraz. Ez a megfelelő időpont az orchidea locsolására. Általában elegendő hetente egyszer öntözni a növényeket. Amennyiben az orchideánk teljes virágzásban pompázik, és ehhez nagyon sok energiát használ fel, vagy annyira meleg helyen van, hogy hamarabb kiszárad, heti kettőre növelhetjük a locsolások számát. A nyugalmi időszak alatt, azaz télen, vagy ha hűvös helyen, 20 fok alatt tartjuk a növényt, elegendő 2 hetente vizet adni neki.

Állítsuk be a páratartalmat!

A legtöbb esetben az öntözés elegendő ahhoz, hogy orchideáink egészségesek, életerősek legyenek. Ha azonban olyan helyen nevelgetjük, ahol a páratartalom rendszeresen 40 % alá esik, időről-időre permetezni szükséges a növényeket. Legyünk figyelmesek, ügyeljünk arra, hogy ne gyűljön össze a víz a tőleveleknél, a tőrózsánál mert ez rothadáshoz vezethet. Ha túlságosan meszes vízzel locsolunk, akkor a leveleken tipikus vízkőfoltok jelennek meg. Távolítsuk el őket és cseréljük le az öntözővizet.

 orchideak ontozes 03

Reggelente öntözzünk

A legnagyobb orchidea-szakértők esküsznek rá, hogy a reggeli locsolás a legideálisabb a növények számára. Így elegendő időt hagyunk kedvencünknek arra, hogy a hűvösebb estéig „megigya” a vizet és valamennyire kiszáradjon.

Bevált öntözési módszerek

Vegyük ki a növényt a kaspóból, és csak a cserepet locsoljuk szobahőmérsékletű vízzel. Ennek a módszernek az az előnye, hogy a már említett, érzékeny tőlevelekhez, tőrózsához nem jut víz. Ezt követően csöpögtessük le a cserepet, és amikor már nem folyik belőle víz, tegyük vissza a kaspóba.

Amikor lezuhanyoztatjuk az orchideánkat, az ültetőközeg egyenletesen nedves lesz, a por és kártevők nagy része pedig kíméletes eltávolításra kerül. Ez a módszer azonban nem alkalmas a vénuszpapucs (Paphiopedilum)  és kosborfélék (Zygopetalum)  nemzetségébe tartozó fajok számára.

Az ültetőközeggel nem rendelkező növényeknél a merülőfürdő ajánlható. Merítsük víz alá az orchideát kb. 10 percre, egy öntözővízzel teli vödörbe, esetleg közvetlenül az esővízgyűjtő hordóba.

Öntözőkannaként legjobb műanyagot, esetleg kerámiát használni. A fémkannák nem ajánlottak, mert oxidálódhatnak, és káros anyagok juthatnak a növényekhez.

 orchideak ontozes 04

A megfelelő öntözővíz

Nagyon fontos, hogy az orchideánk számára a legjobb öntözővizet válasszuk. Kizárólag szobahőmérsékletű vízzel locsoljunk! A legideálisabb a mészben szegény víz. Ha a lakóhelyünkön kemény, meszes a víz, akkor mindenképpen tisztítani szükséges, akár úgy, hogy szűrőberendezést használunk, akár úgy, hogy a kitöltött vizet egy éjszakán át ülepedni hagyjuk. Működő módszer az is, ha felforraljuk a vizet, ennek következtében eltűnik az oldott szén-dioxid, ahogy a kalcium és a magnézium is kicsapódik. Másnap reggel a vizet már fel is használhatjuk.

Amennyiben a vizünk pH-ja nem az ideálisnak mondható 5-6 közé esik, tanácsos az orchidea műanyag cserepét havonta egyszer folyóvíz alatt lemosni, hogy a vízkő-maradványokat eltávolítsuk. Érdemes kertészeti centrumban a vizünk pH-ellenőrzéséhez tesztcsíkot beszerezni. Az esővíz jól használható alternatíva lehet, ráadásul költségtakarékos megoldás.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR