Vetőmag kisokos: a 0. árcsoportos és normál vetőmagok

Vetőmag kisokos: a 0. árcsoportos és normál vetőmagok

Mindent a kereskedelemben kapható vetőmagokról.

Tél közepén már bőszen járjuk a kertészeti áruházakat, gazdaboltokat, és tervezgetjük, hogy mi mindent vessünk idén. A vetőmagok széles skálájában nem könnyű eligazodni, rengeteg színes tasak kínálja magát a polcokon.

A vetőmag előállítás világszerte rendkívül nagy intenzitású és specializált tevékenységet jelent. Évről-évre megjelennek az újdonságok, de sokan ragaszkodnak a régi, jól bevált fajtákhoz is. Ne feledjük, hogy a vetőmag élő anyag, azaz a termesztés során folyamatosan változó körülmények annak végeredményét befolyásolják. A növény összes genetikai információját a vetőmag adja tovább, és a környezeti hatásokkal együttesen (napfény, víz, talajadottság) határozza meg a belőle kifejlődő növény tulajdonságát. Ezért nem lehetséges a vetőmag kelésével vagy más tulajdonságaival kapcsolatban kötelező érvényű információt adni.

Kis, színes tasakok

Színes tasakos vetőmagnak a hobbi kertészeknek, otthoni felhasználásra szánt kis kiszerelésű vetőmagokat nevezzük. Ezen belül a 0. árcsoportba (akciós, elsőáras stb. neveken is futó) kerülnek a régebbi, már nem licenc-es fajták, amelyeknél lejárt a nemesítőnek fizetendő díj ideje, ezért már olcsóbban juthatunk hozzájuk. Ide kerülnek azok a magok is, amelyek csírázási %-a alacsonyabb, kisebb mennyiségben kapunk belőlük életképes növényeket (a csírázási százalék egy fontos szám, a száz szem magból kikelt ép, egészséges csíranövény darabszáma adja a %-os csírázási képességet. Például ha egy retek csíraképessége 88%-os az azt jelenti, hogy 100 szem elvetett vetőmagból optimális körülmények között 88 db csíranövény fog kifejlődni).

A színes tasakosok közé tartozó normál áras vetőmagoknál találhatóak a régebbi fajták, vagy az ugyancsak lejárt licenc-es fajták, amelyek azonban nagyobb mennyiségben kelnek.

Ha a 0. árcsoportos magból választunk, mindenképpen mérlegeljük, hogy itt kisebb súly (azaz kevesebb szem) kerül a tasakba (vagy pedig a kikelésnél kapunk kevesebb növényt a rosszabb csírázás miatt), így végül nem biztos, hogy ezzel a választással járunk a legjobban. Ha egy növényből több sort vetünk, akkor valószínűleg rosszabbul fogunk kijönni, mintha a drágább magból vásárolnánk.

vetomag kisokos 02b

Mit láthatunk a tasakon?

A vetőmagokat a csírázási képesség megőrzése érdekében úgynevezett csíravédő csomagolásban hozzák forgalomba (ezért van a nagy tasakban még egy kis tasak is).

A tasakra rengeteg információ felkerül, vásárlás előtt érdemes tüzetesen végignézni őket. Leolvasható a vetőmag tétel érvényességi ideje, a minősítés éve, az azonosító száma és a tasak töltőtömege. Lényeges információkat kapunk a termesztéssel kapcsolatban, megtaláljuk a vetés javasolt idejét, a vetési talajhőmérsékletet, a vetésmélységet, a sor- és tőtávolságot, a palántázás idejét, az érési időt. Ha virágmagról van szó, akkor természetesen a növény magasságáról, környezeti igényeiről, a virág színéről értesülhetünk. Zöldségmagok esetében megtaláljuk, hogy milyen felhasználásra javasolják az adott fajtát (pl. befőzésre vagy friss fogyasztásra).

A hobbikertészek gyakran ragaszkodnak is egy-egy jól bevált fajtához. Érdemes aszerint választanunk, hogy a család mit szeret- inkább befőzve kapós a paradicsom, vagy kisszemű, friss zöldségért rajonganak, stb. Ha számunkra teljesen új növényt próbálunk ki, akkor mindenképpen nézzük meg a tasakon azt is, hogy mekkora helyet igényel, nehogy menetközben derüljön ki, hogy nem is fér el a tervezett helyen.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR