Vetőmag kisokos 2.: a speciális vetőmagok

Vetőmag kisokos 2.: a speciális vetőmagok

Mindent a kereskedelemben kapható vetőmagokról.

Színes tasakos vetőmagoknak a hobbikertészeknek, otthoni felhasználásra szánt kis kiszerelésű vetőmagokat nevezzük. Ezek között is találunk kedvezőbb árúakat (ezekről már beszéltünk a cikksorozat 1. részében), és magasabb árúakat is. A magasabb árú vetőmagok között új fajtákat, rezisztens fajtákat, több esetben különlegességeket lelünk. Amennyiben ezek közül választunk, jó, ha tudjuk, hogy mi az a hozzáadott érték, ami megemeli az árat.

vetomag kisokos 2 02

A fajták előállítása, a nemesítés hosszadalmas, gyakran évekig tartó munka. Éppen ezért az előállítót megillető díjat (licenc) kell fizetnünk érte. Így érthető, hogy az újabb fajták jóval magasabb áron kerülnek forgalomba. Ezek a fajták sokszor különlegesek (pl. egy új színt képviselnek), vagy ellenállóak bizonyos betegségekkel szemben (pl. rezisztensek egy gyakori, a veteményt megtizedelő vírusfertőzéssel szemben).

A profi kertészek, termesztők részére pedig profi vetőmagok állnak rendelkezésre.

vetomag kisokos 2 03

Kell-e félni a piros borsótól?

Nem csak a fajták szerint csoportosíthatjuk a vetőmagokat, de az alapján is, hogy milyen kezelést kaptak.

  • A normál vetőmag nem kap speciális kezelést, a magot súly vagy darabszám szerint csomagolva hozzák forgalomba. Minősége mindig megfelel az értékesítési országban érvényes hivatalos követelményeknek, nemzeti standardoknak. Jelölése: NS.
  • A precíziós vetőmag viszont speciális kezelésen megy keresztül. A mag mérete egyöntetű (méretre kalibrált) és kimagasló csíraképességgel rendelkezik. Mindig darabszám szerint csomagolva kerül forgalomba. Jelölése: PR.
  • A priming vetőmag (előcsíráztatást jelent) speciális kezelést kap a csírázási folyamat aktiválása céljából, a vetőmagtétel magasabb fokú és egyöntetűbb csírázásának elősegítésére. Mindig darabszám szerint van csomagolva. Jelölése: PM.
  • A pillírozott vetőmag esetében a mag felületére speciális borító anyagot visznek fel, ennek következtében a mag alakja is megváltozik. A kezelés célja, hogy a vetőmag alakját és méretét olyan mértékben egyöntetűvé tegye, hogy az gépi vetésre alkalmas legyen. A borítóanyag egyéb anyagokat is (pl. csávázószerek, színezőanyag) tartalmazhat. A pillírozott magot darabszám szerint forgalmazzák. Jelölése: SP.
  • Léteznek gomba- és rovarölőszerrel kezelt, csávázott vetőmagok is, ezeket színük alapján könnyű felismerni (élénkpirosak vagy zöldek). Sokan idegenkednek ezektől a magoktól, pedig érdemes használni őket a kiskertben: biztosabb a kelés, mert elpusztulnak a magvak felületén vagy a talajban tapadó kórokozók, de a csávázószer a kikelő növénybe már nem épül be. Az így kezelt magot darabszám szerint forgalmazzák. Jelölése: F+I.
  • Inkrusztáláskor a mag felületét egészen vékony, növényvédő szerrel átitatott, színes bevonattal látják el. Az új eljárás előnye, hogy nem nő lényegesen az ezermagtömeg, nem gátolja a víz felvételét és a csírázóképességet. Ennél az eljárásnál egyéb anyagok (pl. madárriasztó, antibiotikumok) is felkerülhetnek a magra.

Korábban írtuk: Vetőmag kisokos: a 0. árcsoportos és normál vetőmagok

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR