Így készítsünk vetőszalagot ajándékba!

Így készítsünk vetőszalagot ajándékba!

Akinek a hétvégén van egy kis szabadideje, készíthet csinos vetőszalagot ajándékba, de akár saját magának is.

A foglalatosságba a gyerekeket is bevonhatjuk; biztosra vehetjük, hogy az aprónépnek kedvére lesz, ha csirizzel, ecsettel és több tucatnyi mókás papírcsíkkal dolgozhat. Lássuk tehát, hogyan is kell házilag vetőszalagot készíteni!

Mindenekelőtt érdemes megemlíteni, hogy a vetőszalag célja, hogy megkönnyítse az ültetést, ami nem is olyan egyszerű feladat, ha például meglehetősen apró vetőmagokat szeretnénk egymástól pont ugyanolyan távolságra elvetni (ezek közé tartozik a sárgarépa- vagy a retekmag is). De ugyanilyen szórakoztató különböző virágmagok felhasználásával vetőszalagot készíteni. Még személyesebb az ajándék, ha olyan vetőmagokat adunk ajándékba, amelyeket a saját kertünkben gyűjtöttünk össze. Nem ördöngösség: íme a vetőszalagkészítő projekt lépésről lépésre!

A szükséges hozzávalók:

  • 1/4 bögre liszt + elegendő víz ahhoz, hogy csirizt tudjuk készíteni
  • papírcsíkok a vetőszalag elkészítéséhez: fekete-fehér újságpapírt, egyrétegű toalettpapírt vagy vékony papírzacskót használjunk
  • olyan eszköz, amivel apró csirizpöttyöket ejthetünk a papírcsíkokra (például egy ecset nyelének a vége)
  • vetőmagok

A csirizt nem bonyolult elkészíteni. A liszthez annyi vizet keverjünk, amíg a csiriz megfelelő állagú nem lesz. Negyed bögrényi lisztből jó sok csiriz lesz!

vetoszalag ajandekba 02

Olvassuk el a vetőmag tasakján található ültetési tudnivalókat. A vékony, hosszú papírcsíkokra egymástól olyan távolságra tegyünk egy-egy pöttynyi csirizt, mint amilyen távolságra egyébként elvetnénk a magokat. A magokat nyomjuk rá a csirizpöttyökre. Ugyanannyi pöttyre tegyünk magot, mint amennyit egyébként is elvetnénk. Ha ezzel készen vagyunk, várjunk, amíg a csiriz teljesen megszárad (ez pár órát is igénybe vehet). Ezt követően a magszalagot akár fel is tekerhetjük gurigába. Légmentesen lezárt műanyag zacskóban tárolva egészen a következő szezonig eláll. Emlékeztetőül nem árt a tárolásra használt zacskóra, tasakra ráírnunk, milyen vetőmagok is sorakoznak a szalagokon. Ha ajándékba, meglepetésnek szánjuk, a vetőmagszalagot kiürült macisajtos dobozba tegyük, amelyet előzőleg szépen feldíszítettünk és felcímkéztünk.

A vetőmagok többségét rendszerint annyira sekélyen kell elültetni, hogy mindössze annyit kell tennünk, hogy leterítjük a szalagot a talaj felszínére, majd egy kevéske földet hintünk rá, hogy épp elfedje a szalagot. Ezt követően öntözzük meg, majd várjunk türelmesen, hogy a magok kicsírázzanak.

Képek: giverslog.com

Korábban írtunk róla:

Mentés

Mentés

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR