Virágosítsd be az ablakodat és erkélyedet

Virágosítsd be az ablakodat és erkélyedet

Összegyűjtöttük számodra a legjobb tippeket és ötleteket a virágládák megtervezéséhez és beültetéséhez. Itt az idő, hogy a tied legyen a legszebb ablak!

Egy lakóépület, egy utca, egy városrész otthonosságát, lakályosságát - többek között - a virágos ablakok száma alapján lehet megítélni.

Milyen virágládába ültessünk?

Ehhez mindenekelőtt a virágládákat kell beszerezni. Legalkalmasabbak a vékonyfalú, műanyag ládák, amelyeknek csekély az önsúlyuk és viszonylag tekintélyes mennyiségű föld fér el bennük. Fontos, hogy a ládák alján vízelvezető lyukak legyenek, mert különben a felesleges öntözővíz nem tud elszivárogni belőlük.

Virágládák

A ládákat biztonságosan, szilárdan kell rögzíteni az ablakban, mert egy harmadik emeleti ablakból lezuhanó virágláda, bizony súlyos balesetforrás lehet.

Milyen virágföldet használjunk?

A virágládák megtöltéséhez jó minőségű talajra lesz szükség. A legegyszerűbb dolog volna kimenni a város szélére és valahol, egy szántóföldön zsákba gyűjteni a kívánt földmennyiséget. Ezt azonban senkinek sem ajánlom, mert a föld gyomirtószer maradékot, gyommagvakat tartalmazhat és az ilyen talajban a virágpalánták rövid időn belül elpusztulnak. Azt se javasolhatom, hogy a közeli erdőből származó földdel töltsék meg a virágládákat, mert ezzel az erdei fák életkörülményeit rontanák!

A virágok számára tehát meg kell vásárolni a földet. Ez manapság már nem olcsó mulatság, de eredményes, mert a zsákolt talaj bőségesen tartalmaz humuszt és növényi tápanyagokat. A virágláda aljába érdemes cserépdarabokat, kavicsokat tenni, a földhöz vízmegtartó anyagot keverni. A ládákat úgy töltse meg földdel, hogy a talaj szintje egy ujjnyival a láda pereme alatt legyen!

Szükség lesz még egy öntözőkannára is, de ezt átmenetileg akár egy műanyag palack is pótolhatja.

Milyen virágot ültessünk?

Gondoljuk ki, hogy milyen növényekkel kívánja benépesíteni a virágládát, mert másfélét ajánlatos ültetni a déli, napsütötte, és másfélét az északias, kevés napsütésben részesülő, vagy szeles, hűvös ablakokba.

Margaréta

Szóval, ehhez az egyszerűnek látszó feladathoz is kell egy kis előretekintés és némi hozzáértés. A megálmodott növények palántáit április végétől minél hamarabb ültessük ki, hogy a virágok gondozójának és az utcán járókelőknek minél több öröme teljék bennük!

Muskátli

Ki mit ültet a virágládába?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR