Virágözönbe borítja a balkont a kúszó gloxínia

Virágözönbe borítja a balkont a kúszó gloxínia

Teleltetnünk szükséges.

A Mexikóban őshonos kúszó gloxínia (Lophospermum erubescens)  akár 3 méter magasra is ‘felmászik’. Tölcsér alakú virágai a nyár közepén nyílnak, júliustól szeptemberig gyönyörködhetünk a lilás-rózsaszínes virágözönben. Az ajakosvirágúak közé tartozó növény szív alakú levelei is mutatósak. A kúszó gloxínia nem télálló, ezért nem ajánlatos kiültetni a szabadba. Tegyük inkább cserépbe és úgy neveljük a tetőkertben, balkonon, teraszon.

Az örökzöld, gyorsan növő kúszó gloxíniát nálunk cserepes növényként érdemes tartani. A növényt 5 és 10°C közti hőmérsékleten kell átteleltetnünk. Ideális egy télikert, ahol a dekoratív szépség egész évben jól érzi magát.

kuszo gloxinia viragozon 02
Tatters ✾

A közege legyen jó vízáteresztő, lehetőleg napos vagy félárnyékos és szélvédett helyre kerüljön. Közepes vízigényű, de a nyári hónapok alatt rendszeresen kell öntözni. A tápanyag-utánpótlás érdekében március-áprilisban hosszú hatású műtrágyát dolgozhatunk a talajába, vagy hetente egy adag, az öntözővízhez kevert folyékony táppal kezelhetjük.

Télen már ne adjunk neki több tápoldatot és csak annyit öntözzük, hogy ne száradjon ki teljesen a földlabdája, hanem maradjon egy kicsit mindig nedves.

Bevezető kép: Tatters ✾

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?