Így változtatja a virágszínét a kerítésre, pergolára futtatható mexikói csodahajnalka

Így változtatja a virágszínét a kerítésre, pergolára futtatható mexikói csodahajnalka

A mexikói csodahajnalka kertünk különleges dísze lehet. Ahhoz azonban, hogy a növényből a legtöbbet tudjuk kihozni és gazdagon virágozzon, fontos, hogy ismerjük az igényeit. Cikkünkben tippeket adunk a gondozásához, hogy a nem mindennapi virágainak valóban a csodájára járhassunk.

A Brazíliából, Mexikóból és Közép-Amerikából származó mexikói csodahajnalka a szulákfélék családjába tartozik és kifejezetten népszerű az egzotikus kerteket kedvelő növénybarátok körében: Különleges virágszínével hódít: a virágrügyek még élénkpirosak, vörösek, a kinyílás előtt nem sokkal narancssárgára színeződnek, majd kibontva szirmaikat sárgák lesznek, míg végül egészen kifehérednek.

mexikoi csodahajnalka valtoztatja viragszinet 04

A látványos virágzásban júliustól szeptemberig gyönyörködhetünk, amennyiben már áprilisban megkezdjük a növény palántanevelését. Májusban a palántákat már kiültethetjük a szabadba. Mivel kúszónövény, feltétlenül szüksége van támrendszerre. Egyes indák akár a 4-5 métert is elérhetik, így kiválóan alkalmasak pergolák, kerítések befuttatásara, de nagy cserépben az erkélyen vagy a teraszon is nevelhetjük.

mexikoi csodahajnalka valtoztatja viragszinet 02
cultivar413

Igényei

Fényigény: A mexikói csodahajnalka a napos, meleg helyet kedveli, de még félárnyékban is jól fejlődhet.

Talajminőség: A jó vízelvezetésű, tápanyagokban gazdag talajt kedveli. Azonban az sem jelent gondot, ha a talaj nem túl termékeny, mert a növény képes az éppen rendelkezésre álló tápanyagokat hatékonyan felhasználni.

Vízigény: Jóllehet a növény jól bírja a szárazságot, a megfelelő növekedéshez és virágzáshoz rendszeres öntözést igényel.

Hőmérséklet: A meleg éghajlatról származó növény lombja és indái meglehetősen érzékenyek a fagyra, így hazánkban nem tekinthető teljesen télállónak. A mi hidegebb éghajlatunkon elsősorban egynyári növényként nevelhető. Ennek ellenére megpróbálkozhatunk az átteleltetésével. Ehhez érdemes az elhalt hajtásokat ősszel visszavágni, majd a talajt a növény töve körül szalmával vagy levelekkel betakarni. A növényt a tél folyamán ne bolygassuk, így tavasszal, a fagyok elmúltával újra kihajthat. Ha szeretnénk biztosak lenni benne, hogy a növény hosszú távon jól érzi magát a kertünkben, érdemes a leginkább védett, legnaposabb helyet választani a számára.

mexikoi csodahajnalka valtoztatja viragszinet 03
Leonora (Ellie) Enking

Futtassuk kerítésre, pergolára

A növény nagyon jól mutat pergolára vagy kerítésre felfuttatva, de kert hiányában konténeres növényként is nevelhetjük. Ahogy említettük, képes akár 4-5 méter magasra is felkúszni, így érdemes kellően stabil támrendszert biztosítani neki. Ha azonban tágas helyre telepítenénk, akkor érdemes számításba venni, hogy a növény elég gyorsan terjeszkedik és befutja a rendelkezésére álló felületet.

Összességében, a mexikói csodahajnalka egy igen dekoratív, érdekes virágú növény, amely egzotikus hangulatot kölcsönözhet a kertnek. Ne feledjük, a megfelelő helykiválasztás és gondozás biztosítja a növény optimális növekedését és virágzását.

Bevezető kép: cultivar413

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR