Virágoztassunk muskátlit balkonládában

Virágoztassunk muskátlit balkonládában

A muskátli egész éves ápolását és teleltetését mutatjuk be. Nem véletlenül ültetik, hiszen egész évben képes virágot hozni és meglepően sok egyéb haszna is van!

A muskátlik a 18. század elején jelentek meg Közép-Európában és viharos sebességgel váltak a legkedveltebb virágok egyikévé. Miért? Viszonylag egyszerű a gondozásuk, a szaporításuk és a teleltetésük is, de a nyár elejétől az őszi fagyokig folyamatosan virágoznak, nagyon változatosak és mutatósak.

Aki muskátlis ládákkal kívánja szépíteni a környezetét, az most készüljön ehhez elő! Az ültető edény lehet cserép, fából, műanyagból, bádogból készült láda. Csak az a fontos, hogy a felesleges eső- vagy öntözővíz el tudjon szivárogni belőle. A láda alá kerüljön alátét, amely az épületet óvja meg az elszivárgó víztől. Az átteleltetett töveket a kiültetés előtt vissza kell metszeni! Egy méter hosszú ládába 3-4 növényt ültessünk.

A muskátli szereti a középkötött, tápanyagban gazdag, agyagot is tartalmazó, úgynevezett C típusú virágföldet. Mivel a tövek sok lombozatot és virágot fejlesztenek, sok vizet és tápanyagot fogyasztanak, ezért a nyár folyamán a talaj tápanyag tartalmát pótolni kell tápoldatozással.

A nálunk elterjedt muskátliknak két fő típusa ismeretes: a kerti muskátli szereti a meleg, napsütéses helyet. Naponta kell öntözni. A futó muskátli az olyan helyet kedveli, ahol a nap egy részében árnyék, a másik részében napsütés éri. Több párát és vizet igényel, forró nyári napon akár kétszer is meg kell öntözni. Az elsárgult leveleket és az elnyílt virágokat rendszeresen el kell távolítani.

Futómuskátli

A muskátlihoz szokásos kísérőnövényt is ültetni. Itt széles a választás lehetősége, csupán arra kell ügyelni, hogy a társnövény környezeti igényei egyezzenek meg a muskátliéval. Erre a célra nem csak egynyári virágpalántát, hanem alacsony fűszernövényeket (pl. metélőhagyma, borsfű, majoránna, kakukkfű, bazsalikom) is ültethetünk.

Petúniával összeültetve

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR