Így tedd el a futómuskátlit télire

Így tedd el a futómuskátlit télire

Tippek következnek a futómuskátli sikeres teleltetéséhez!

A mi éghajlati viszonyaink között, ahol ugyebár a téli hónapokban számolnunk kell a fagyveszéllyel, szükséges gondoskodnunk a futómuskátli megfelelő teleltetéséről. A kerti muskátlihoz hasonlóan a vékony szárú futómuskátli őshazája is a mediterrán régió, ahol a klímát a meleg, száraz nyarak és az enyhe, csapadékos telek határozzák meg. Ezeken a területeken a muskátli évelőként tartható. A mi mérsékelt éghajlati zónánkban azonban csupán egynyáriként, vagy pedig "hibernálhatjuk" a növényt a téli hónapokra.

Ha itt az ősz, de mi még messze nem állunk készen arra, hogy búcsút vegyünk az ablakunkat oly csodásan díszítő muskátliktól, semmi probléma! Még a kezdő kertészeknek sem okozhat különösebb gondot a futómuskátli teleltetése, ráadásul többféle lehetőség közül is választhatunk.

A laissez-faire módszer

Ha történetesen olyan vidéken élünk, amelyet telente elkerülnek a nagy fagyok, akkor próba szerencse alapon megkísérelhetjük azt, hogy a nyári hónapokra a kertbe kiültetett muskátlikat a helyükön hagyjuk. Metsszük vissza a szárakat, a töveket pedig takarjuk be kb. 15 cm vastagon durva homokkal. A homok szerepe, hogy megóvja a növény gyökereit a hidegebb hónapokban, tavasszal pedig csak annyi dolgunk lesz, hogy eltávolítjuk a homokréteget és hagyjuk, hogy a munka többi részét a természet végezze el.

Másik megoldásként, ha a futómuskátlit cserépben vagy akasztós kosarakban tartottuk, akkor egyszerűen hagyjuk, hogy a földjük kiszáradjon, majd költöztessük át a cserepeket vagy kosarakat egy hűvös, száraz, sötét helyre, például alagsorba, pincébe. Tavaszig el is felejtkezhetünk róluk, amikor is egy kis öntözővíz és napfény segítségével új életre kelthetők a téli álomba merült futómuskátlik. A növények túlélési aránya talán nem lesz a legoptimálisabb, viszont ez egy meglehetősen egyszerű és gyors módszer a teleltetésre minden olyan esetben, amikor szorít bennünket az idő.

 futomuskatli teleltetese 01

A futómuskátli mint szobanövény

Ha a fentiektől eltérő módszert részesítünk előnyben, első lépésként a muskátlikat szedjük fel a virágágyásokból. Erre általában az őszi nagytakarítással egy időben kerítsünk sort, még mielőtt beütne az első kemény fagy. Óvatosan emeljük ki növényeket a talajból és rázzuk le a gyökerekről a felesleges földet. Innentől kezdve két megoldás közül is választhatunk a növény teleltetésére: vagy átültetjük friss ültetőkeverékbe és a téli hónapokban szobanövényként gondozzuk, vagy előkészíthetjük a téli nyugalmi állapotra.

Ha azt szeretnénk, hogy a muskátli télen a lakásban is szépen fejlődjön, gondoskosnunk kell elegendő fényről a növény számára. Először is, a futómuskátli szára eleve vékony, és ha nem jut elegendő természetes fényhez, a szárak még inkább elvékonyodnak, gyengék és erőtlenek lesznek. Napi 8 óra teljes napfény a minimálisan szükséges fényadag. Ha ennél kevesebb jutna a növénynek, át kell gondolnunk, milyen kiegészítő világításról tudunk gondoskodni, vagy pedig marad a növény téli álomba ringatása.

futomuskatli teleltetese 03

A futómuskátli nyugalmi állapotban

Miután a teljes növényt felszedtük a virágágyásból vagy a cserepéből, az alábbi lépésekkel biztosítsuk számára a sikeres áttelelést:

  1. Fektessük a növényeket szimpla rétegben egy rácsra vagy kiterített újságpapírra egy hűvös, jól szellőző helyiségben, pl. garázsban vagy alagsorban.

  2. Hagyjuk a növényeket száradni három-négy napon át.

  3. Amikor a növények már száraznak tűnnek, és a maradék föld is lepotyogott a gyökerekről, előkészíthetjük azokat a téli álomra. A futómuskátlit tetszésünk szerint az alábbi módokon tudjuk átteleltetni:
  • Akasszuk fel az egész növényt egy szarufára vagy szárítókötélre egy hűvös, sötét helyiségben.

  • Helyezzük a növényeket egyenként egy-egy papírzacskóba. A zacskó tetejét hajtsuk vissza, majd függesszük fel ugyanúgy, ahogy a fentiekben tennénk, vagy a zacskókra erősített kampók vagy akasztók segítségével akasszuk fel azokat egy pince- vagy alagsori szekrénybe. A tasakok funkciója, hogy további védelmet nyújtsanak a növényeknek a fény ellen, továbbá lehetővé teszik a számunkra, hogy a tavaszi kiültetést megkönnyítendő, felcímkézzük, felirattal lássuk el valamennyit.

  • A száraz növényeket fektessük szimpla rétegben egy kartondobozba. Ha ezt a módszert választjuk, győződjünk meg róla, hogy doboz jól szellőző helyen legyen, ahol nem áll fenn a nyirkosság veszélye.

Kora tavasszal újra elültethetjük a futómuskátlikat. A cserepeket állítsuk világos, napfényes helyre, és kezdjük meg a rendszeres öntözésüket. Még mielőtt felocsúdnánk, a növények máris új hajtásokat hoznak és hamarosan régi pompájukban csodálhatjuk a sikeresen áttelelt példányokat.

futomuskatli teleltetese 02

A futómuskátlik átteleltetését követően

Mondhatni minden növény átteleltetése egy kicsit szerencsejáték is. Még a profi kertészek sem büszkélkedhetnek minden esetben tökéletes eredménnyel; hasonlóképpen a hobbikertészek sikerét is számos tényező befolyásolja, a puszta szerencsétől kezdve a növénygenetikán át a megfelelő előkészítésig bármi. Ha úgy alakul, hogy a tél folyamán elveszítünk néhány futómuskátlit, ne csüggedjünk, ne hagyjuk, hogy ez elbátortalanítson bennünket. Tavasszal pótoljuk a hiányzó növényeket, következő ősszel pedig kezdjük meg ismét, esetleg újra átgondolt tervek szerint a teleltetés előkészítését.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR