Így válhat a muskátliból szobanövény!

Így válhat a muskátliból szobanövény!

Nem tévedés: a muskátliból is válhat igazi szobanövény, amelyet egész évben a lakásban tarthatunk. Eláruljuk, hogyan!

Bátran állíthatjuk, hogy a muskátli az egyik legnépszerűbb növény. Sokan el sem tudják nélküle képzelni az ablakpárkányukat, erkélyüket. De vajon hogy érezné a muskátli magát a lakásban? Tarthatjuk-e szobanövényként?

A válasz határozott igen, de azért ne örüljünk túl korán: egy kicsit nehezebb dolgunk lesz vele, mint a többi szobanövénnyel általában. Van ugyanis néhány alapkövetelmény, amelyet mindenképpen biztosítanunk kell a négy fal között tartott muskátli boldogulása érdekében. Lássuk, melyek ezek!

Amint az köztudott, a muskátli (Pelargonium) a mi klímánkon nem télálló, azaz a hideg hónapokra fagymentes helyet kell biztosítanunk a számára. De még ennél is jobb, ha egész évben a lakásban tartjuk!

muskatli mint szobanoveny 02

A szobanövényként tartani kívánt muskátli kiválasztása

Válasszunk szép egészséges, életerős muskátlikat a közeli faiskolában, növényárudában. Keressünk olyat, amelyik elnyeri a tetszésünket a virágok színe vagy a növény illata miatt. Ne feledjük, kaphatók olyan hibridek, amelyeket illatos leveleiért hoztak létre, virágot pedig sose hoznak.

A lakásban tartott muskátli alapvető igényei

Elhelyezés

A muskátli kedveli a napsütést, ezért egyáltalán nem bánja a hosszú órákon át tartó napfürdőzést. Ha a szobában van déli vagy nyugati fekvésű ablak, a cserepét oda állítsuk. Tehát a szobanövényként tartott muskátli is igényli a teljes napfényt ahhoz, hogy megfelelően fejlődni tudjon és virágot is hozzon.

Ha a muskátlit nem tudjuk egy napos ablak közelében elhelyezni, kiegészítő megvilágításként szerezzünk be egy 40 wattos fénycsövet, amelyet a növény felett 30 cm-rel helyezzünk el és naponta legalább 14 órát tartsuk bekapcsolva a muskátli növekedésének elősegítésére.

Virágföld

Ne feledjük, a megfelelő virágföld kulcsfontosságú tényező! Kerüljük az olyan földet, amelyik nem engedi távozni a felesleges vizet a cserép vízelvezető nyílásán. A legjobb, ha speciális földmentes ültetőkeveréket használunk. Kerti talajba semmiképp ne ültessük a muskátlit; az ültetőkeverék legyen jó vízelvezető és kellően agyagos.

Öntözés

Elérkeztünk a legfontosabb részhez: a megfelelő öntözésen áll vagy bukik a muskátli szobanövényként való tartásának a sikere. Mondhatni élet-halál kérdés a helyes öntözési rend betartása. Mint tudjuk, a muskátli szárazságtűrő növény, azaz nem igényel rendszeres öntözést. Tehát csak akkor kapjon vizet, ha a földje már száraznak tűnik. Kerüljük a túlöntözést!

Hőmérséklet

Ne állítsuk a muskátli cserepét hideg, túl meleg vagy huzatos helyre. A muskátli meglehetősen jól akklimatizálódik a szobahőmérséklethez, feltéve, hogy az nem túl magas. Tudjunk róla, hogy napközben a 18-21 °C közötti hőmérséklet, míg éjjel a 12-13 °C körüli hőmérséklet az optimális a muskátli számára.

muskatli mint szobanoveny 03 
Peter Hellberg

A szobában tartott muskátli gondozása

Tápoldatozás

A vegetációs időszakban a növény optimális növekedése érdekében havonta egyszer feles hígítású általános folyékony tápoldattal biztosítsuk a növény számára szükséges tápanyagokat. A hosszú hatású táprudacskák ugyanígy megfelelnek a célra.

Visszacsípés és metszés

Ahhoz, hogy a szobában tartott muskátli kellően bokros és elágazó legyen, időnként csípjük vissza a hajtásvégeit. A kívánt forma elérése érdekében egyes szárakat metszőollóval is visszametszhetünk.

Teleltetés

Mivel muskátli nem télálló, fontos, hogy megóvjuk a huzattól és a túl sok hideghatástól. Ebben az időszakban az öntözővíz mennyiségét is csökkentsük.

Kártevők és betegségek

A túlöntözés gyökérrothadáshoz vezethet, míg az öntözés közben a levelekre jutó víz gombás fertőzést okozhat. Ami a kártevőket illeti, a muskátli legnagyobb ellenségei az atkák, a pajzstetvek, valamint a levéltetvek, amelyek esetenként problémát jelenthetnek.

muskatli mint szobanoveny 04 
Johanna Billingskog

Korábban írtunk róla:

13 tipp a muskátli teleltetéséhez

Így tedd el a futómuskátlit télire

Miért nem virágzik gyakrabban és dúsabban a muskátlim?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR