Virul a pozsgás a kertben, de mi lesz vele télen?

Virul a pozsgás a kertben, de mi lesz vele télen?

A kemény fagyokat nem kedveli.

Közkedveltek a pozsgás növények a kertészkedők körében, méltán. Egyszerű a tartásuk, nem igényelnek nagyon sok gondoskodást, cserébe változatos színekkel, formákkal örvendeztetik meg tulajdonosukat. Csaba Krisztina  a pozsgások szerelmese, oly sok van belőle kertjében, hogy külön télikertet is építtetett a számukra – hiszen a teleltetésükhöz fagymentes helyet szeretett volna biztosítani részükre.

pozsgaskert minikert 02

A minikertek készítése közben szerettem bele a pozsgás növényekbe, melyek gyönyörű díszei eme kicsi alkotásoknak. Lélegzetelállító színeikkel, érdekes formáikkal teljesen megbabonáztak. Megálmodtam, megterveztem és a párommal megvalósítottam a saját kis pozsgás mennyországunkat itthon, a saját kis kertünkben.

pozsgaskert minikert 03

És csak jött egyik a másik után...

Gyűjtőtársaktól, kiállítások, vásárok alkalmával sose sikerült üres kézzel hazajönni, csak gyűltek és gyűltek, és mostanra egy nagyon szép és ritka pozsgásgyűjteménnyel rendelkezem.

Tavasztól ősz végéig kint a kertben, a nekik megálmodott és megvalósított sziklakertekben, magaságyásokban, szökőkútban foglalnak helyet, ékesítve a kert minden zegzugát. Télire viszont azokat a fajta pozsgásokat, amiket én gyűjtöttem, itt nálunk, Magyarországon sajnos teleltetni kell, mert ezek nem fagytűrőek a mi klímánkon. Ezért ősz végén felszedem őket, visszacserepezem és költöznek be a telelőjükbe, ahol világos, hűvös helyen, 5-15 fok között telelnek. Ez nem kis munka, de a látványuk kárpótol mindenért, amikor tavasszal újra kikerülnek a kertbe.

pozsgaskert minikert 05

Amit érdemes tudni ezekről a nagyon színes és változatos formájú növénykékről:

Szárazságtűrő növények, ezért nem szabad túllocsolni őket. A leveleikben és száraikban tárolják a vizet. Az eredeti élőhelyükön csak nagyon ritkán kapnak csapadékot, ezért kénytelenek voltak úgy alkalmazkodni, hogy kibírják a következő csapadék érkezéséig, ami akár hosszú hetekbe is telhet.

pozsgaskert minikert 06

De az nem igaz, hogy nem szeretik a vizet. Nagyon is szeretik, csak az eredeti élőhelyükön keveset kapnak. Így itt, nálunk, amikor kiültetem őket a kertbe szabadföldbe és sok eső van, nagyon is élvezik és nőnek, mint a gomba. Tehát nem árt nekik a sok víz, ha megfelelő az ültetőközeg és gyorsan elfolyik alóluk.

A földjük, amibe ültetve vannak, nagyon jó vízáteresztő, laza szerkezetű (sóderes-homokos). Szinte az egyetlen, ami megöli őket, ha a gyökerük pangó vízben áll. Imádják a napot, annak örülnek a legjobban, ha reggeltől estig éri őket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR