Virággal hálálja meg a levélkaktusz a megfelelő gondoskodást

Virággal hálálja meg a levélkaktusz a megfelelő gondoskodást

Jól alkalmazkodik, de azért vannak egyéni szükségletei.

Sólyom Péter  a minap virágzó levélkaktuszt mutatott be a Kertészkedők Klubjában. Hozzávetőlegesen négy éve gondozza a növényt, sőt, az eltelt időszakban már többet is, jól ismeri a fajta szükségleteit. Megkértük hát, mutassa be Olvasóinknak, milyen körülményeket teremt levélkaktuszai számára, amiért azok ennyire hálásak.

"Nos, kedves Olvasó, amennyiben nem Közép-Amerikában élsz szubtrópusi éghajlatú környezetben, ahol egy melegebb esős évszak és egy szárazabb, valamivel hűvösebb követi egymást és a hőmérséklet sohasem csökken fagypont alá, de van egy levélkaktuszod, mert kaptad, befogadtad, vetted, és mindehhez van egy nem túl páradús lakásod, akkor Neked szeretném bemutatni az általam – az alábbi körülmények között – gondozott, különös növényt. Különös, mert a kaktuszok családjába tartozik, de életmódját, gondozását illetően különbözik azoktól.

Olyan, mintha ez a növény egy nap elindult volna Amerika trópusi, szubtrópusi sivatagos, száraz hegyvidéki területéről, hogy kipróbálja a trópusi esőerdei életmódot, ám útközben elfáradt, és egy fa tövében megpihent. Másnap mielőtt továbbment volna, felmászott a fára, hogy körülnézzen. Mászás közben rájött, hogy már itt is elég párás neki a környezet, a fa is jó társaság, a kilátás is szép: hát maradt.

A levélkaktusz epifita életmódot él, ami azt jelenti, hogy kapaszkodó hajtású, a fák ágai között élő. Éppen ezért – feltételezve, hogy kis számban rendelkezünk befásított nappalival, amire futtathatnánk növényünket – neveléséhez idővel gondoskodnunk kell támasztékról. A növény szára ugyanis önmagában képtelen megtartani a vízzel teli, levél kinézetű szártagok súlyát.

Először 2019. július végén hozott virágot (1. kép). Idén kétszer is virágzott. Egyszer június végén (2-7. kép), egyszer pedig szeptember végén (8-16. kép).

levelkaktusz viraggal 01
1-2.

levelkaktusz viraggal 02
3-4.

levelkaktusz viraggal 03
5-6.

Eddig azonban egyszerre mindig csak egy virágot hozott. Ez valószínűleg a tápozással lehet összefüggésben. Mivel többnyire akváriumvízzel locsolok, napi szinten adagolom a makro- és mikroelemeket, amelyek egy részét természetesen az akváriumi növények hasznosítják, a plusz tápozást ritkábban alkalmaztam az „előírtnál”. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy örültem annak, hogy szépen nő, kúszik, egészségesek a szártagok. Azt nem is reméltem, hogy lakásban majd virágot is hoz nekem. Hozott!

levelkaktusz viraggal 04
7-8.

levelkaktusz viraggal 05
9-10.

levelkaktusz viraggal 06
11-12.

A locsolás gyakorisága változó. Nincs benne szigorú rendszeresség. Mindig figyelem a földjét, hogy enyhén nedves legyen. Mivel ez a növény szereti a jó légvezető, komposztos, tőzeges lazább földet – nálam is ilyenben van –, oda kell figyelni, mert egy szárazabb, melegebb napon nagyon gyorsan ki tud száradni ez a fajta talaj. Mindig felülről locsolom a növényt.

levelkaktusz viraggal 07
13.

levelkaktusz viraggal 08
14.

A növényemet habitusánál fogva nem szoktam mozgatni. Egy keleti-délkeleti tájolású ablak, erkélyajtó között él. Nyáron, amikor a nappálya szöge magasabban van, csak szórt fényt kap az erkélytető miatt. Télen, amikor alacsonyabb a nappálya és ezáltal a helyiségbe napozás is, egy-egy részét éri a napfény, de ezért látszólag nem haragszik. Télen a lakásban +20 °C fok körüli hőmérsékletet tartok, nyáron ez +25 °C fok körüli, a növényem ebben a tartományban van egész évben. A páratartalom a lakásban a normál határon belül mozog. Nyáron, amikor többet van nyitva az erkélyajtó, ablak, akkor alacsonyabb, télen magasabb. Nyáron ezért azzal segítem a növények párásítását, hogy vízben agyaggranulátumot, kavicsot helyezek alájuk egy tálcán. Egyszer valahol olvastam, hogy ez a legjobb lakáspárásítási módszer, ha sok növényünk van. Kipróbáltam, igaz!

levelkaktusz viraggal 09
15.

levelkaktusz viraggal 10
16-17.

Még egy pár gondolatot szeretnék megosztani a szaporítással kapcsolatban. Egyik alkalommal, amikor a növényem alátámasztásán ügyködtem, egy része letört (szóval viszonylag könnyen törik). Gyorsan vízbe tettem, és láss csodát, kigyökeredzett! Ezt elajándékoztam. És mivel egy lakásnak vannak térbeli korlátai, néha mostanában is vágok belőle egy-egy szárat szaporítani. Így most van egy egyéves körüli új növényem, ami már földben van. Ő a szintén délkeleti tájolású nappaliba került. Látszólag jól érzi magát a többi növény társaságában (22. kép). Ezen kívül van egy pár hónapos, ami még vízben van, de a napokban szándékozom elültetni, mert már eléggé nagy a gyökere (23. kép).

levelkaktusz viraggal 11
18-19.

levelkaktusz viraggal 12
20-21.

Véleményem szerint a legfontosabb, hogy megpróbáljunk a körülményeinkhez képest a növény eredeti élőhelyéhez leginkább hasonlító életteret (atmoszféra, hidroszféra, talaj) megteremteni. Noha ugyanazt sohasem fogjuk tudni elérni, nekem az a tapasztalatom a növényeimmel, hogy ha csak 50%-ban is teremtem meg számukra a megfelelő környezetet, a másik 50%-ban hajlandóak alkalmazkodni hozzá. Egy lakás életterében ez folyamatos odafigyelést igényel, de cserébe időről időre megajándékoznak bennünket egy-egy virággal."

levelkaktusz viraggal 13
22-23.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR