Bár sokaknak van, kevesen láthatták virágozni a pozsgafát

Bár sokaknak van, kevesen láthatták virágozni a pozsgafát

Könnyen tartható és hosszú életű a nálunk szobanövényként tartott pozsgafa vagy majomfa.

Cseh Magdolna egy szépen virágzó növényt mutatott be a napokban a Kertészkedők klubja nevű Facebook-csoportban. Arról kérdeztük, vajon milyen helyen tartja és hogyan gondozza, amiért cserébe virágokat hoz.

„A pozsgafa vagy majomfa a varjúhájfélék családjába tartozó dísznövényként elterjedt, örökzöld, pozsgás növény. Hazánkban – a névhasonlóság következtében a nevét összekeverve – elterjedten nevezik tévesen majomkenyérfának is, az igazi majomkenyérfa azonban egy másik növény.” – olvasható a Wikipédiában.

Nekem nagyon régen van már, még nagymamámtól maradt rám a '70-es években, de sajnos ezek már nem azok a példányok. Én akkor szerettem meg őket. Mivel a varjúhájfélék családjába tartozik, nagyon igénytelen, könnyű szaporítani, elég csak egy hajtást ledugni a földbe. Arra nagyon kell vigyázni, hogy ne öntözzük túl, mert könnyen kirohad a töve.

viragzo pozsgafa 02

A virágföld teljesen általános, semmi különleges. Nyáron kint tartom őket a teraszon, de árnyékban, hetente tápoldatozom, télen behozom őket a lakásba, amit nem nagyon szeretnek, mert hűvösebb levegő lenne ideális számukra. Ezért télen elég sok levelet lehullajtanak, de tavasztól ahogy kikerülnek ismét, pótolják a leveleket és nagyon sokat nőnek.

Nagyon sok apró fehér színű virágot hoz, ahogy a képeken is látszik.

A virágzásáról annyit, hogy nálam teljesen random módon virágzik, ráadásul minden évben másik és máskor, soha nem ugyanaz a példány. Van, amelyik télen, de van, amelyik nyáron.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR