Zöld ötletek külföldi növényekhez: tippek a tudatos vásárláshoz és kertvédelemhez

Zöld ötletek külföldi növényekhez: tippek a tudatos vásárláshoz és kertvédelemhez

A kertészkedés öröm, de esetenként kihívás is lehet, mivel a külföldről származó egzotikus növények különböző veszélyeket rejthetnek. Ismerjük meg, hogyan őrizhetjük meg a kertünk szépségét a #PlantHealth4Life kampány tanácsait követve!

Akár hobbiként, akár hivatásként tekintünk rá: a kertészkedés egy igazán különleges elfoglaltság. Nemcsak összeköt bennünket a természettel, de a növények ápolása, növekedésük nyomon követése, valamint a munka babérjainak learatása, a beteljesülés és siker egyedi érzését adhatja. Bár az újdonság és izgalom keresése során csábító gondolat lehet egzotikus virágokkal és növényekkel gazdagítania otthonunkat, kertjünket, esetleg gazdaságunkat, fontos tudnunk, hogy a határon túl vásárolt vagy külföldről rendelt példányok számos rizikót rejtenek magukban.

A külföldről behozott növények ugyanis olyan betegségeket és károsítókat szabadíthatnak rá a helyi ökoszisztémára, melyek súlyosan veszélyeztetik a környezet egyensúlyát és egészségét, így a mi életünket is. A #PlantHealth4Life kampány segítségével az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Bizottság és partnereik arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen kockázatot jelenthet az otthonunkra nézve az országon kívülről érkező növények ültetése, illetve azt is bemutatják, mely szabályok betartásával lehet elkerülni a bajt kertészkedés közben.

Az online vásárlás veszélyei

A mai világban a külföldi növények és vetőmagok online vásárlására számos lehetősége nyílhat. Azonban a sok lehetőség a nehéz ellenőrizhetőség veszélyét is magában hordozza, éppen ezért kiemelt fontosságú, hogy óvatosan és körültekintően járjunk el internetes rendeléseink során. Amennyiben online szeretnénk beszerezni kertünk legújabb lakóit, lényeges, hogy kövessük az EFSA tanácsát, és kizárólag olyan helyről vásároljunk, ahol az eladásra kínált, külföldről származó növények rendelkeznek megfelelő növényegészségügyi bizonyítvánnyal.

Ilyen például a növényútlevél, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) definíciója értelmében egy olyan hatósági címke, ami igazolja, hogy a vele ellátott növények az EU összes növényegészségügyi követelményének megfelelnek. Az Európai Unión kívüli, azaz: 3. országból történő vásárlás során növényegészségügyi bizonyítvány kíséri a szállítmányt. A tanúsítványok jelenléte tehát kulcsszerepet játszik abban, hogy megóvjuk kertünket és tágabb környezetünket a veszélyes betegségektől, illetve károsítóktól.

A személyesen vásárolt növények is kockázatot jelentenek

Bár a kertészetekben és virágboltokban saját szemünkkel meggyőződhetünk az egyes növények állapotáról, a legtöbb veszély még a jártasabb kertészek számára is láthatatlan. Éppen ezért az üzletekben történő vásárlás esetén sem szabad félvállról venni a bolt és a kiszemelt példányok alapos ellenőrzését. Ha külföldön szeretnénk egzotikus virágot venni, akárcsak az online rendelések során, bizonyosodjunk meg róla, hogy a kiválasztott növény rendelkezik az egészségügyi állapotát igazoló szükséges tanúsítványokkal. A hivatalos tanúsítványok megléte biztosítja, hogy friss szerzeményünk kertünk és gazdaságunk, továbbá a hazai növényvilág egészségének tekintetében biztonságos választás.

zold otletek kulfoldi novenyekhez 02

Betegség észlelésének jelentése és a megfelelő eljárás

Elengedhetetlen hangsúlyozni, hogy növényegészségügyi szempontból legfontosabb lépés a probléma megelőzése, melyre nemcsak az EFSA, de a Hatóság munkáját támogató Nébih is figyelmeztet. Tanácsukat követve, kertünk bővítése és gondozása során tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy kizárólag megbízható forrásból származó, ellenőrzött, és egészséges növényeket, valamint vetőmagokat ültessünk.

Viszont akkor is sokat tehetünk a környezet biztonságáért, ha aktívan figyeljük a bennünket körülvevő élővilágot. Abban az esetben, ha otthonunkban vagy a kertünkben található virágok, fák és egyéb növények a gyors pusztulás, esetleg egy ismeretlen betegség jeleit mutatják, mihamarabb forduljunk szakemberhez vagy jelentsük azt a hatóságok felé. Emellett ügyeljünk arra, hogy ismeretlen tüneteket mutató növényt ne dobjunk komposztálóba, hiszen ez kedvez a károsítóknak, és lehetőséget nyújt arra, hogy megfertőzzék a környező élőlényeket is. Amennyiben nincs szükség különleges eljárásra, a beteg példányok biztonságos eltávolításához helyezzük őket zárt csomagolásba, majd dobjuk azokat a kommunális hulladékgyűjtők egyikébe.

Az EFSA munkássága

Az EFSA tevékenységének középpontjában kezdetektől fogva az élelmiszerlánc biztonsága áll, a termőföldtől egészen az asztalig, legyen szó az emberek életének és egészségének védelméről, az állatok jólétének biztosításáról vagy a növények és a környezet megóvásáról. A szervezet munkájának egyik legfontosabb pillére a turizmusban és egyéb utazásokban rejlő, növényegészségügyet érintő veszélyek beazonosítása, az emberek tájékoztatása és edukálása a lehetséges kockázatokról. Az EFSA, az Európai Bizottság és partnereik által indított #PlantHealth4Life kampány egyik alapvető célja, hogy felhívja a figyelmet az utazások során Magyarországra hozott növényekben lakozó veszélyekre, hangsúlyozva a növényi kártevők és betegségek súlyos következményeit. A projekt egyik legfontosabb támogatója a Nébih, a hivatal szakembereinek munkája elengedhetetlen volt a kampány megvalósulásához.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR