Amarillisz virágzás húsvétra időzítve

Amarillisz virágzás húsvétra időzítve

Ha februárban ültetjük el az addig telelő gumókat, akkor pont a hosszú hétvégére időzíthetjük az illatos és dúsan virágzó amarilliszt.

Ha eddig még nem tettük, vegyük elő a téli pihenőjén alvó amarillisz hagymagumókat és ültessük el őket. Szokásos virágzási időszaka tavaszra esik, de az ültetés időzítésével ezen módosíthatunk.

Amarillisz

Hagymája általában ősztől kezdődően, egészen január-februárig kapható nagy, száraz héjú formában. A hagymákat ültessük el 15 cm-es cserepekbe úgy, hogy a felső harmadukat ne takarja föld. Érdemes a cserép aljába drénréteg gyanánt törött cserepeket vagy kavicsot szórni, így a hagyma gyökereit megvésjük a pangó víztől, sőt a nagyméretű virágunk is biztosabban fog állni a cserépben.

Állítsuk 20°C körüli, világos helyre és gyengénd öntözzük, amíg a hajtások meg nem jelennek. Vízigénye a bimbók kinyílása előtt növekszik meg, addig mérsékelten locsoljuk. Akár 3 hétig is elnyújtható a virágzás, ha világos (de nem közvetlen napfényes) helyen tartjuk és virágos táppal 1-2 alkalommal meglocsoljuk.

Elvirágzás után távolítsuk el a virágszárat, állítsuk hűvösebb helyre és őszig rendszeresen tápozzuk, hogy elég energiát gyűjtsön a következő évi virágzáshoz. Ha megfelelően gondozzuk, akkor az amarillisz évekig is elél a lakásban.

Egyre nagyobb hagyma, egyre nagyobb virág

A növénynek trombita formájú virágjai vannak, amelyből száranként 3-5 is nyílik. Fajtánként lehet a színe rózsaszín, piros, narancssárga, fehér, egyszínű vagy csíkozott is. Általánosan elmondható, hogy minél több fény éri a virágot, annál intenzívebb lesz a színe. A tartós, közvetlen napsütés ártalmas lehet, idő előtt elhervadnak virágai.

Amarillisz

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR