Díszhagymák: tűzijáték a kertben

Díszhagymák: tűzijáték a kertben

A díszhagymák különlegesen hosszan virágzanak és formájukkal, színeikkel magukra vonják a tekintetet. Bemutatunk néhány érdekességet és tanácsot adunk az ültetéshez, neveléshez.

A díszhagyma dekoratív növénye a kertnek, például kiváló szegélynövény. A hagymafélék családjába tartozó növények latin neve Allium, amely eredetileg fokhagymát jelent. Általában jól tolerálják környezetüket, kavicsos talajba, sziklakertbe is ültethetők.

diszhagyma hatalmas gombok 06

Gyönyörűek csokorba kötve vagy a lakásban, vázába állítva. Ha tartós csokrot szeretnénk, akkor a vizüket minden nap cseréljük frissre és a szárukból alul vágjunk le naponta néhány millimétert.

A díszhagyma-fajok nagyon különbözőek lehetnek:

- az alacsony turkesztáni hagyma (A. karativiense), kékes leveleivel és illatos, fehér, gömb alakú virágával csak 20 cm magas;
- a léggömbhagyma (A. albopilosum) gyerekfej nagyságú, laza, rózsaszínű virágernyővel rendelkezik;
- az óriás hagymának (A. giganteum) 20 cm nagy, gömb alakú virága van.

Ilyen a SZIRTI DÍSZHAGYMA

Tudományos neve: Allium oreophilum (Allium ostrowskianum). Télálló, napos helyet, jó vízgazdálkodású talajt igényel. Tavasszal és nyáron nyílik, 10 cm átmérőjű félgömb alakú ernyői sötét rózsaszínűek. Magassága 5-10 cm, ültetési távolsága 8-10 cm. Szaporítható magvetéssel ősszel, tőosztással kora tavasszal.

Szirti díszhagyma

Ültetési tanácsok:

A díszhagymát szeptemberben, vagy októberben ültessük. A hagymája kerüljön olyan mélyre a földbe, mint az átmérőjének háromszorosa. Nagyobb hagymák ültetésekor tartsunk 20–30 centi ültetési távolságot, kisebbeknél 10 centimétert. A magasra növő fajtákat támasszuk meg egy vékony karóval vagy nádpálcával.

Virágzás után vágjuk le a hervadt virágzatot, de a szárat hagyjuk meg kétharmad részig. A hagymák így erőteljesebben fejlődnek a földben. Amikor a hagymákat vásároljuk, kerüljük a túl kicsi, ráncos, sérült, penészes, esetleg túl hosszú ideje tárolt hagymákat. Vásároljunk ősszel nagy, egészséges, kemény, húsos darabokat. Ne hagyjuk a már beszerzett hagymákat hetek alatt kiszáradni.

4-5 évente virágzás után szedjük szét az ágyást, és ősszel ültessük vissza a hagymákat. Cserépben neveléshez is ősszel ültessük el a hagymákat. Hagyjuk az edényt kint a szabadban, de gondoskodjunk arról, hogy a cserép talaja ne fagyjon teljesen át.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR