Cigányvirág háromszínű szirmokkal

Cigányvirág háromszínű szirmokkal

Fokföldről származó hagymás dísznövény a nősziromfélék családjából, amelyet változatos színű, élénk, vidám virágaiért ültetünk. A 30-40 cm-es magasságúra megnövő sásszerű levélzete igen gyorsan fejlődik, önmagában is díszítő értékű.

Napfényigényes, szárazságtűrő, a pangó vizet nem tűrő növény. Ha cserépben neveljük, akkor a víz elvezetéséről feltétlen gondoskodjunk. A virágai nagyok és a törékeny, vékony szárához képest nehezek, ezért használjunk pálcákat a megtámasztásukhoz.

Cigányvirág

Hogyan ápoljuk?

A cigányvirág (Sparaxis tricolor) hagymagumós, napos helyre, laza talajra való évelő növény. Magassága 10-30 cm, szélessége 8-12 cm. Tavasszal hozza 5 cm átmérőjű piros, narancsszínű, bíbor vagy fehér virágait, melyeknek közepe fekete vagy vörös. Virágzás után visszaszárad.

Cigányvirág

Szaporítható fiókhagymákkal nyár végén, magvetéssel ősszel. Télre fel kell szedni, vagy jól betakarni a helyén.

Elvirágzása után hagyjuk leszáradni leveleit, majd ősszel szedjük ki a hagymáját a földből. A fiókhagymák leválasztásával ilyenkor szaporítható (tavasszal 5 cm-es távolságra ültessük őket).

Ősszel és tavasszal beszerezhető nagyobb barkácsáruházakból, de megrendelhető virághagymákkal foglalkozó webshopokból, illetve aukciós oldalon is lecsaphatunk rá. Ugye szép?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR