Pókliliom óriásvirágai lepik be a teraszt

Pókliliom óriásvirágai lepik be a teraszt

Illatos, fehér vagy zöldessárga virágai gyakran elérik a 20 cm átmérőt is, szinte elárasztják a cserepüket. Bemutatjuk a pókliliom nevelését és teleltetését.

Ennek a változatnak nem véletlenül nagyvirágú pókliliom a neve, hiszen a kihajló külső lepellevelelű, fehér vagy sárgás virágai 20 cm-re is megnőnek. Éppen emiatt eléggé különleges ritkaságnak számít, ha valakinek a kertjében ilyen virág pompázik.

Szépséges

Tudományos neve: Hymenocallis x festalis (Ismene x festalis). Család: Amarilliszfélék (Amaryllidaceae).

Magassága: 40 cm; virága: fehér; (júliustól – augusztusig); napos, vagy félárnyékos termőhely; átteleltetés: fagymentes helyen; ültetés: május közepétől (fagymentes időben) 10 cm mélyre.

Az orchideára emlékeztető sajátos virágformája miatt feltűnő a pókliliom, nagyon jól felhasználható vágott virágként is. A kertekben a védett, meleg helyet szereti. A hagymák tárolása ugyanúgy történik, mint a dáliagumók esetében. A pókliliom tartható virágcserépben is, de ekkor is szüksége van egy téli nyugalmi időszakra.

Tavasszal és nyáron virágzó 80 cm magasra növő, hagymás növény. Ültetési távolsága 40-50 cm. 2-5 db virágszárat nevel, rajta 20 cm átmérőjű, fehér, illatos virággal.
Enyhén savas, vagy közömbös kémhatású talajt, napos fekvést igényel. Fagyérzékeny, kiültetését 15 °C-foknál ajánlatos elkezdeni.

Sarjairól szaporítható tavasszal, vagy nyár végén. A nagyobb hagymák gyakran hoznak sarjakat, amiket felszedéskor válasszunk le, aztán várunk néhány évet. Lehet, hogy öt-hét év is kell ahhoz, hogy egy fiókhagyma virágzóképes legyen.

Kell!

A nyáron védett fekvésben, napsütötte helyen és jó vízelvezetésű talajban tartott pókliliomokat ősszel legalább 15 fokos helyre vigyük. A leveleit visszavághatjuk, majd a csonkok is lassan leszáradnak, és így kis helyen megférnek teleltetéskor. Tavasszal újra kiültetjük a hagymákat a kiskertbe, lehetőleg 50 cm-re egymástól, hiszen a széles, szalag alakú levelek helyigényesek.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR