10 fűszernövény, amelyet télen az ablakban is felnevelhetünk

10 fűszernövény, amelyet télen az ablakban is felnevelhetünk

Friss, zöld fűszernövényekkel dobhatjuk fel a konyhát, és csak néhány cserép kell hozzájuk. És persze a növényeket megillető figyelem!

Ha azt szeretnénk, hogy az étel illata legalább olyan finom legyen, mint az íze, íme egy remek ötlet, hogyan lehet egész éven át fűszerkertünk! Legyen az időjárás meleg, napos, bőséges természetes fénnyel a növények számára, vagy éppen fagyos téli, amikor a növények csak legfeljebb napi 4-5 óra napfényhez jutnak.

Konyha

A következőkben bemutatunk 10 igen közkedvelt és népszerű fűszernövényt, amelyeket gyerekjáték a lakásban tartani a téli fényhiány ellenére is. Felmerül a kérdés: hogyan lehet fűszernövényt termeszteni a négy fal között és melyek tarthatók legkönnyebben lakásban? Továbbá melyek közülük azok, amelyeket fűszernövényként főzéshez, gyógynövényként pedig gyógyászati célokra is felhasználhatunk?

Hogyan termesszünk fűszer- és gyógynövényeket a lakásban? Hat egyszerű lépés:

A fűszernövények sikeres benti termesztéséhez kövessük a következő hat egyszerű lépést:

1. Gondoskodjunk elegendő mennyiségű természetes fényről.

2. A fűszernövények cserépben, konténerben vagy virágládában történő termesztéséhez válasszunk kiváló minőségű palántaföldet.

3. Tartsuk magunkat az előre meghatározott öntözési rendhez.

4. Gondoskodjunk a növények rendszeres tápoldatozásáról, különösen a magvetés/átültetés utáni 10 napot követően.

5. Lássuk el a cseperedő növényeket a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amely az egyik kulcsa a fűszer- és gyógynövények eredményes benti termesztésének.

6. Élvezzük a kifejlett növényekről leszüretelt "termést".

petrezselyem

Íme tízes toplistánk azokról a fűszernövényekről, amelyekből a téli hónapokban a legkönnyebben varázsolhatunk illatos fűszerkertet a lakásban:

A következőkben azokat a népszerű fűszernövényeket soroljuk fel, amelyek a legalkalmasabbak arra, hogy a lakásban - például a konyhaablak párkányán - mennyei illatú fűszerkertet alkossanak. Jó hír, hogy kivétel nélkül valamennyi könnyen termeszthető.

1. Bazsalikom

Azok számára, akik saját nevelésű, meséses illatos benti fűszerkertet szeretnének, a bazsalikom ideális választás, mivel igen egyszerűen termeszthető. Hogy szépen növekedjen, cserepét egy déli fekvésű ablakba állítsuk, hogy a növény maximálisan ki tudja használni a melengető napfényes órákat.

2. Nemes babér

A nemes babért gond nélkül tarthatjuk beltéri fűszernövényként, konténerbe ültetve szépen fejlődik. Világszerte széles körben használják különböző ételek ízesítésére, illetve fűszerolajok elkészítésére. Mivel szereti a nyitott, tágas teret és a sok levegőt, a lakásban soha ne zsúfoljuk össze más növényekkel kis helyre.

3. Turbolya

A zellerfélék családjába tartozó turbolya gyönyörű növény, amely szépen fejlődésnek indul, ha a búcsúzó nyári szezon végén ültetjük. Ennek oka főként az, hogy a turbolya akkor fejlődik a legerőteljesebben, ha környezetének átlaghőmérséklete 16-21 °C között mozog.

4. Metélőhagyma

A lilás-rózsaszínes virágú metélőhagyma beltéri fűszerkertünk éke lehet. Mikor kiválasztjuk a helyét, ügyeljünk arra, hogy ne zsúfoljuk össze más növényekkel, mivel azokkal termete miatt nem képes felvenni az elegendő élettérért folytatott versenyt.

5. Oregánó

Aki szereti az olaszos ételeket, a pizzát, a lasagnát, az bizonyára már régóta a kedvenc fűszernövényei között tartja számon az aromás illatú oregánót, amelyet szintén igen könnyű a házon belül nevelni. Mivel a növény szereti a nap melegét, ezért lehetőleg déli fekvésű ablakba állítsuk a cserepét.

6. Petrezselyem

A petrezselyem az egyik legnagyobb mennyiségben használt fűszernövényünk. Díszítéshez is kiváló. Köszönhető mindez jó tulajdonságainak, mint például emésztést elősegítő hatásának, valamint gazdag ásványianyag- és vitamintartalmának. Mivel rendkívül szereti a napfényt, cserepét keleti vagy nyugati fekvésű ablakba állítsuk.

7. Rozmaring

A rozmaring jól fejlődik még akkor is, ha egy kifejlett növényről lemetszett ágat, hajtást gyökereztetünk ki. Széles körben használják főzéshez. Szépen fejlődik otthonunk valamelyik déli fekvésű ablakában, ahol a lehető legtöbb napfény éri.

8. Zsálya

Egy kerti zsályából levágott hajtásból is könnyen szép növény nevelhető benti fűszerkertünk számára. Erre akár a szárazabb téli napok egyikén is sort keríthetünk. Mivel a zsálya igencsak szereti a napot, jó, ha cserepét déli tájolású ablakba állítjuk.

9. Tárkony

A tárkony lesz az egyik leginkább kitartó beltéri fűszernövényünk, ha az erőteljes növekedésről van szó, feltéve, hogy elegendő folyékony tápoldatottal látjuk el. Dugványozással jó eredménnyel állíthatunk elő új példányt belőle. Állítsuk cserepét déli fekvésű ablakba, hogy a lehető legtöbb napfény érje.

10. Kakukkfű

A kakukkfüvet széles körben használják olaszos ételek elkészítésénél, és igencsak alkalmas beltéri termesztésre, akár dugványozással szaporítsuk, akár magról neveljük. Keleti vagy a nyugati fekvésű ablakba állítsuk a cserepét.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR