Legyen saját pizzafűszer-kerted

Legyen saját pizzafűszer-kerted

Élő mediterrán fűszernövényekből akár az ablakpárkányt is berendezheted, de a teraszon vagy a kert napsütötte részén is megalkothatod a pillangócsalogató fűszerkertet.

A fűszernövények termesztése csodálatos módja annak, hogy gyermekünk megismerje a kertészkedés alapjait. A legtöbb fűszernövény gondozása mondhatni gyerekjáték, és mindössze egy kis odafigyelést igényelnek ahhoz, hogy szépen teremjenek. A fűszernövények tehát pont ideálisak ahhoz, hogy a gyerkőc első saját növényei legyenek. Lássuk, hogyan fogjunk hozzá az apróságok fűszerkertjének megalkotásához!

A gyerekek szeretnek tanulni, érdeklődnek minden újdonság iránt és legfőképp szeretik felfedezni a természetet. Már egy hároméves csöppség is képes rácsodálkozni a pompás fűszerkertet átható változatos és izgalmas illatokra. Örömmel veszik ki a részüket számos olyan fűszernövény gondozásából, amelyet például a vacsorájuk megfőzéséhez használunk fel.

Palántanevelés

A fűszerkert létrehozása – az első lépések

Sok kisgyerek van, aki még soha nem hallott azokról a fűszernövényekről, amelyeket egyébként naponta fogyaszt vagy látásból ismer. Ha a gyerekekkel együtt kezdünk neki a fűszerek elültetésének, megtaníthatjuk nekik a különböző fajták nevét és azt is, milyen hasznát vesszük azoknak a mindennapokban.

A gyerekek konyha- vagy fűszerkertje legyen kis méretű. A kert sarkában elültetett néhány tő, vagy pár konténeres fűszernövény tökéletesen elegendő a közös kertészkedés megkezdéséhez. Ha a fűszerkert kis méretű, biztosak lehetünk benne, hogy a projekt a gyermek számára nem terhes feladatot, hanem örömet jelent majd.

A gyermek fűszerkertjét telepítsük a sajátunk közelébe. Így könnyebben tudunk neki segíteni, megmutatni, mit hogyan kell csinálni, anélkül, hogy kedvét szegnénk. A kicsinek pedig megadjuk a lehetőséget a sikerélményre, arra, hogy nagyon büszke lehessen a teljesítményére.

A pizzafűszer-kert növényei

A legtöbb gyerek imádja a pizzát. De ki hibáztatná őket ezért? A finom tészta, rajta a sajttal, paradicsomszósszal és zamatos fűszernövényekkel sok felnőtt kedvence is. A pizzafűszer-kert fantasztikus módja annak, hogy a gyerekek ismereteket szerezzenek a konyhai felhasználásra szánt fűszernövények termesztéséről, és első kézből tapasztalhassák meg, mitől is annyira finom és ízletes az egyik kedvenc ételük.

A pizzafűszer-kertben termesszünk bazsalikomot, petrezselymet és oregánót. Pizzafeltétnek kitűnő választás az új-zélandi spenót és a rukkola (+ házi készítésű kolbász :). Hogy még izgalmasabb legyen a feladat a gyermek számára, néhány tő paradicsomot is felvehetünk a listára. A lukulluszparadicsom jó választás, mivel kiválóan felhasználható paradicsomszósz elkészítéséhez. Itt be is lehet szerezni a vetőmagot >>

Lukullusz

Miután a paradicsomok megértek, bevonhatjuk a gyermeket a pizzakészítés folyamatába is. Hagyjuk, hogy ő szüretelje le a paradicsomszemeket és takarítsa be a fűszernövényeket, valamint attól függően, milyen korú, segíthet a pizzaszósz és a pizza elkészítésében is. Recept itt van hozzá >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR