Mikor éri meg konténerben nevelni a növényeket?

Mikor éri meg konténerben nevelni a növényeket?

A konténeres (=cserepekben, ládákban történő) kertészkedés nemcsak akkor jó, ha nincs saját kertünk, hanem akkor is, ha sok törődéssel nagy termést szeretnék betakarítani.

A konténerkertek manapság egyre több lakástulajdonos számára jelentik az ideális megoldást, ha kertészkedni szeretnének. Az ültetőkeverékkel megtöltött konténerekben termeszthetünk például illatos fűszernövényeket, amelyek mindjárt kettős funkciót is betölthetnek: tarthatjuk őket dísznövényként, illetve konyhai felhasználásra.

A megálmodott konténerkertek stílusa igen széles skálán mozog, csak a képzeletünk szabhat határt a milliónyi lehetőségnek. Léteznek mindenekelőtt igen különös, rendhagyó konténerek: csizmák, bakancsok, régi zománcozott edények, a legeltérőbb méretű és formájú műanyag tartályok és így tovább. Használjuk hát a fantáziánkat és álljunk neki a saját konténerkertünk megalkotásának!

Szamóca is lehet benne

A konténerkert gondozása

A konténerkert gondozása némileg eltér a kerti növények gondozásától. A konténerkert növényeit például gyakrabban kell öntöznünk, mint a nagyobb területen elterülő kertet. Időnként előfordulhat, hogy napjában többször is meg kell locsolnunk a konténeres növényeket, különösen a nagy nyári hőségben. Ennek oka, hogy a konténerben lévő föld mennyisége viszonylag kevés, és a nagy melegben a levegővel érintkező talajfelszínről fokozottan párolog a nedvesség a konténerek környezetében végbemenő légmozgások következtében. A talaj vízmegtartó képességét egy speciális zselészerű anyag segítségével javíthatjuk, amelyet az ültetőkeverékhez kell adagolnunk és azzal elkevernünk. Ez a nem toxikus anyag biztonsággal alkalmazható, és bár használata egy nagy kertben nem lenne költséghatékony, teljesen tökéletes a konténeres kertészkedés céljaira.

A fűszernövények kiválasztása

Kezdetnek termeszthetünk fűszernövényeket, amelyek különösen szépen fejlődnek konténerkertekben. A konténereket tarthatjuk közvetlenül a konyha mellett, így főzéskor bármikor könnyen használhatunk az adott étel elkészítéséhez szükséges növényekből. Számos fűszernövény igényli a rendszeres visszametszést, így ha gyakran lecsípünk belőlük egy-egy darabot, nem fogják zokon venni. A fűszernövényeket tarthatjuk továbbá finom illatukért is. Egy-egy levelet elmorzsolva élvezhetjük a felszabaduló pompás aromákat.

Beszerezhetünk kúszó fűszernövényeket is. Ez azt jelenti, hogy növekedéskor a konténer vagy cserép peremén túl fognak futni. Igen sok fűszernövénynek, például a rozmaringnak és a kakukkfűnek is létezik kúszó változata, amely szépen kitöltheti a konténer esetlegesen csupasz foltjait.

Vásárolhatunk továbbá a fűszernövényekből törpe vagy miniatűr növekedésű fajtákat. Elmondhatjuk, hogy szinte az összes fűszernövénynek, amely általában megél egy normál méretű kertben, létezik kompakt méretű változata is.

Fűszernövények

Ültetés

A legtöbb fűszernövény szerencsére nem finnyás, ha az ültetőtávolságról van szó. Ez azt jelenti, hogy jól fejlődnek akkor is, ha a szokásosnál kissé sűrűbben lettek a konténerekbe ültetve. Ültetéskor figyeljünk hát rá, hogy ne maradjanak nagy üres, beültetlen helyek a konténerben. Az ültetőközeg felszínét takarjuk be mulccsal és öntözzük be alaposan, hogy a föld tömörödni tudjon és ne maradjon levegő a növény gyökerei körül. Ha mindezeket elvégeztük, nincs más dolgunk, mint hátradőlni és élvezi a gyönyörű konténerkertünk látványát!

Még több konténerkertes tudnivaló >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR