10 kék virággal díszítő balkonnövény erkélyre, teraszra

10 kék virággal díszítő balkonnövény erkélyre, teraszra

Tízes toplistánk, ha szereted a kék színt!

Az alábbiakban azok számára szeretnénk virágládában, dézsában is nevelhető virágos növényeket ajánlani, akiknek a kék a kedvenc színük, így nem tudják elképzelni nélküle a balkonkertjüket.

1. Kék hajnalka

A kék hajnalka az egyik legkedveltebb lágyszárú, egynyári kúszónövényünk, amellyel gond nélkül befuttathatjuk az erkélyen, teraszon elhelyezett lécrácos futtatót. Rendkívül gyorsan nő, és már egy közepes méretű edényben is szépen fejlődik. Ideális körülmények között indáival akár 3 méter magasra is felkúszik, felkapaszkodik. Bár a napos fekvést kedveli, a legforróbb délutáni órákban nem árt neki egy kevés árnyék. Gyakorlatilag egész nyáron át virágzik. A tölcsér alakú virágokat a kora reggeli órákban tudjuk megcsodálni, mivel a nap hátralévő részére a virágok becsukódnak.

balkonnovenyek kek virag 01

2. Hortenzia

A hortenziáról közismert, hogy virágainak színe a talaj mindenkori pH-értének megfelelően változik. Ha a talaj savas, akkor a virágok színe kékre vált (kén hozzáadásával csökkenthetjük a talaj pH-értékét). A hortenzia cserépben, dézsában történő neveléséhez olyan edényt válasszunk, amelynek átmérője legalább 45 cm. A délelőtti órákban a napsütést, délután az árnyékot, továbbá a nyirkos, jó vízáteresztő talajt részesíti előnyben.

balkonnovenyek kek virag 02

3. Klemátisz

A klemátisz vagy kerti iszalag kiválóan nevelhető dézsában, cserépben. A kék színű virágokkal díszítő fajtákból nincs hiány. A balkonnövényként tartott klemátisz alapvető igényei a napos fekvés, a rendszeres öntözés, valamint egy stabil növénytámasz, amelyre felfuthat.

balkonnovenyek kek virag 03

4. Kék búzavirág

A búzavirág nemesített, díszkerti változatai igen elterjedtek. A rendkívül népszerű, kék virágú fajták mellett találhatók lila, fehér, illetve rózsaszín virágú fajták is. Amellett, hogy hamisítatlan rusztikus, vidéki hangulatot teremt, a hasznos beporzó rovarokat is vonzza. Mivel soha nem nő magasabbra 80-90 cm-nél, a kis és közepes méretű ültetőedények tökéletesen megfelelnek az ültetéséhez. Nem igényel sok törődést, ráadásul az elnyílt virágfejek szorgalmas lecsipkedésével újbóli virágzásra serkenthetjük.

balkonnovenyek kek virag 04

5. Kerti mályvacserje

A kerti mályvacserje vagy más néven törökrózsa az egyik legnépszerűbb díszcserjénk, amely dézsában is sikeresen nevelhető. Számos kék virágú fajtája létezik. Az ültetőedénye nagyságát mindig a növény aktuális mérete alapján válasszuk meg.

balkonnovenyek kek virag 05

6. Sarkantyúfű

A sarkantyúfű vagy évelő szarkaláb az egyik legnépszerűbb, nyáron nyíló virágágyi növényünk. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy balkonnövényként ne állná meg a helyét. Kék virágú fajtája az egyik leginkább közkedvelt. Kis-közepes méretű edénybe ültessük.

balkonnovenyek kek virag 06

7. Kerti árvácska

Az ibolyafélék családjában tartozó, kétéves kerti árvácskának a legkülönbözőbb színű fajtái ismertek, köztük is igen népszerűek a kék virágú fajták. Egyik nagy előnye, hogy már április elején kiültethetjük cserepekbe, virágládákba. Kedveli a tápdús, jó vízelvezető képességű talajt, valamint a napos vagy félárnyékos fekvést. Vigyázzunk, a nyári kánikulai meleg megviselheti!

balkonnovenyek kek virag 12

balkonnovenyek kek virag 07

8. Petúnia

A petúnia az egyik legkedveltebb egyéves virágunk, amely szinte minden színben megtalálható és rendkívül gazdagon virágzik. Cserépbe, balkonládába, függő virágtartóba ültetve egyaránt vidám, üde látványt nyújt. A kertészeti áruházakban, növényárudákban gyakoriak a kék színű virágokkal díszítő fajták.

balkonnovenyek kek virag 08

9. Lobélia

A lobélia szintén ideális balkonnövénynek. A fehér, rózsaszín és piros színben pompázó fajták mellett találhatók kék színű virágokkal díszítő fajták is. A virágláda, függő növénykosár peremén túlnőve látványosan aláomlik. Más növényekkel összeültetve kiválóan kitölthetjük vele az üresen maradt foltokat.

balkonnovenyek kek virag 09

10. Kaukázusi ördögszem

Nem ördöngösség kaukázusi Ördögszemet balkonnövényként tartani, ha biztosítani tudjuk a növénynek a sok napsütést. A forró nyári időszakokban azonban nem árt némi árnyékról gondoskodnunk a számára. Amellett, hogy meglehetősen igénytelen, meglepően hosszan virágzik.

balkonnovenyek kek virag 10

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR