A kerti sarkantyúka ideális balkonnövény

A kerti sarkantyúka ideális balkonnövény

Virágládába, kosárba is ültethetjük.

Sarkantyúkát (Tropaeolum majus)  nem csak a kertben nevelhetünk. A balkonkertészek örülhetnek, hiszen a kúszószárú egynyári kedvenc konténeres növényként is minden további nélkül tartható. Ez azt jelenti, hogy nincs akadálya annak, hogy az erkélyt, teraszt, nyitott körfolyosót is díszítse attraktív lombja és élénk színű virágzata. Ha ez sem lenne elég, további pozitívum, hogy a növény föld feletti részei ehetők. Azaz szükség szerint le-lecsíphetünk belőle, és már vihetjük is a konyhába.

Ha edénybe ültetjük, amiatt sem kell aggódnunk, hogy esetleg túlságosan szétterjed és elfoglalja a helyet más növények elöl.

sarkantyuka balkonnoveny 05

A sarkantyúka szaporítása

Ha sarkantyúkát szeretnénk, ennek a leggyakoribb és legegyszerűbb módja a magról való szaporítás. Virágmagot a legtöbb kertáruházban beszerezhetünk. Számos nemesített fajta közül választhatunk, létezik például törpe, illetve csüngő fajta is. Noha valamennyiből lehet balkonnövény, a kúszószárú a legalkalmasabb erre a célra. Április közepén ültessünk el pár szem magot az ültetőedénybe, öntözzük meg, majd tartsuk a földet nyirkosan. A magok ettől eltekintve nem igényelnek különösebb törődést, annak rendje és módja szerint pár nap alatt kicsiráznak.

Tipp: elősegíti a csírázást, ha a sarkantyúkamagokat az ültetés előtti este vízbe beáztatjuk. Elvirágzás után a magokat gyűjtsük össze, így a következő évben már azokat vethetjük el.

sarkantyuka balkonnoveny 02

Ültetés

A balkonnövénynek szánt sarkantyúka nevelését 4-6 héttel az utolsó fagynap előtt kezdjük meg. Ez elegendő időt biztosít a növénynek a növekedésre. Fagy vagy szélvihar esetén hozzuk be a növényt védett helyre. A fagyveszély elmúltával kivihetjük a szabadba, ahol az edényét napos helyre állítsuk.

sarkantyuka balkonnoveny 03

A sarkantyúka termesztési igényei

Az ültetőedény

A sarkantyúka neveléséhez ideális edényméret 25-30 cm. Kúszónövényként a balkonláda, ablakláda az ideális a számára, de ámpolnás növényként is igen mutatós.

sarkantyuka balkonnoveny 04

Fényigény

A sarkantyúkának sok napsütésre van szüksége az optimális növekedéshez. Azonban az erősen tűző naptól, főleg a délutáni órákban óvjuk.

sarkantyuka balkonnoveny 10

Talaj

Ez a csodálatos növény egyáltalán nem igényes a talajra, kedvezőtlen talajviszonyok közt, gyenge minőségű virágföldbe ültetve is szépen eléldegél. Előnyös ugyanakkor, ha jó vízáteresztő képességű, laza, szerves anyagokban gazdag talajt biztosítunk neki. A nehéz, kötött, agyagos talajt kerüljük.

Tipp: ültetéskor használjunk kiegyenlített tápanyag-összetételű műtrágyát.

sarkantyuka balkonnoveny 06

Öntözés

A sarkantyúkát csak akkor öntözzük meg, amikor a földjének a felszíne már száraz. A balkonládás sarkantyúkát általában elegendő hetente egyszer, nyári forróság idején hetente kétszer megöntözni. Kerüljük az éjszakai öntözést, mivel kedvez a gombás betegségeknek, ha a talaj hosszabb ideig marad nyirkos.

sarkantyuka balkonnoveny 08

Kártevők és betegségek

Sajnos a sarkantyúkát igencsak kedvelik a levéltetvek, a különböző levélbogárfélék, a káposztalepke, illetve egyéb gyakori kerti kártevők. Pont amiatt, hogy a sarkantyúka magához vonzza a levéltetveket, sok kertész csapdaként ülteti, hogy ezzel megkímélje a többi növényét. Továbbá a növény elszáradt levelei számos rovarkártevő számára nyújthatnak élőhelyet, menedéket.

A növényt szórófejes flakonból permetezzük le vízzel, így könnyen megszabadulhatunk a levéltetvektől és egyéb kártevőktől. A nagyobb, könnyen megfogható kártevőket kézzel is összeszedegethetjük. A vízzel hígított neemolaj szintén segít visszaszorítani a kártevőket.

Az elnyílt virágok lecsípése

Elvirágzás után a megcsúnyult virágokat a kertészek sokszor eltávolítják. Ezzel meghosszabbíthatjuk a virágzás idejét, másodvirágzásra késztethetjük a növényt. A sarkantyúka esetén azonban nem feltétlenül szükséges az elnyílt virágok leszedegetése, de ha megtesszük, sem okozunk a növénynek semmilyen kárt.

sarkantyuka balkonnoveny 07

Sarkantyúkaszüret

A teljes növény ehető, a levelektől kezdve a virágokon át a termésig. Tiszta, éles ollóval vagy késsel vágjuk le a kívánt részt. Arra vigyázzunk, hogy ugyanabból a növényből egyszerre ne vágjunk le túl sokat, mivel ezzel visszavethetjük a növekedését. A sarkantyúka levelei borsos, míg a virágok enyhén édes és fűszeres ízűek. A szirmokat és a leveleket többek között vegyes zöldsalátákhoz használhatjuk fel.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR