5 strapabíró egynyári balkonnövény – hányat ismersz közülük?

5 strapabíró egynyári balkonnövény – hányat ismersz közülük?

Az ég rájuk szakadhat, akkor is élnek és virulnak.

Azoknak sem kell lemondaniuk a konténerben nevelhető, mutatós növényekről, akiknek nincs idejük szüntelenül pátyolgatni azokat. Az alábbi egynyári virágok pont ilyenek: történhet szinte bármi, rendületlenül kitartanak a szezon végéig.

1. Csüngő petúnia

A csüngő petúnia sokak számára nem ismeretlen, hiszen már anyáink, nagyanyáink idejében is igencsak kedvelt volt. De, ahogy mondani szokás, egy újszülöttnek minden vicc új, így lássuk, mit érdemes nagy vonalakban tudnunk a csüngő petúniáról. Virágai a szivárvány szinte minden színében pompáznak: találhatunk köztük rózsaszín, lila, sárga, barackszínű, piros, fehér, illetve csíkos szirmú változatokat. Különösen remekül mutat ámpolnanövényként, függő virágkosárba ültetve, de balkonládában is nevelhetjük. Ez a klasszikus szépség jól bírja az időjárás okozta megpróbáltatásokat, egy-egy kiadós zivatar meg se kottyan neki. Lankadatlanul, több hónapon keresztül virágzik.

Korábbi írásunk a petúniáról itt található.

strapabiro egynyari balkonnovenyek 01

2. Verbéna, vasfű

A verbéna szintén a színpompás virágú, üde látványt nyújtó egynyári növények közé tatozik. Ernyős virágai általában fehér, rózsaszín vagy lila színűek. Kiváló választás meleg, száraz környezetbe. Gyakorlatilag bármilyen ültetőedényben - agyagcserépben, balkonládában - jól érzi magát.

A verbénáról itt olvashatunk részletesebben.

strapabiro egynyari balkonnovenyek 02

3. Édesburgonya

Az édesburgonyából (amelynek másik közismert neve a batáta, tudományos elnevezése pedig Ipomoea batatas) dekoratív, lila vagy lime-zöld lombú, kúszó dísznövényt nevelhetünk. Különösen jól mutat, ha több fajtát ültetünk össze egy nagyobb ültetőedénybe. Feltéve, hogy jó vízáteresztő képességű talajt biztosítunk neki, napos és árnyékos helyen egyaránt szépen fejlődik. Gumója ehető, ráadásul igen egészséges: gazdag különböző vitaminokban és ásványi anyagokban.

Az édesburgonya csíráztatásáról és dugványozásáról szóló írásaink itt és itt olvashatók.

strapabiro egynyari balkonnovenyek 03
Forest and Kim Starr

4. Díszcsalán

A díszcsalánnak számtalan, a legeltérőbb színű és mintázatú lombbal rendelkező fajtája ismert. A legegyszerűbb, zöld levelű változattól kezdve egészen a vad élénkvörösig terjed a színskála. Ez esetben is különleges hatást érhetünk el, ha több, eltérő fajtát ültetünk össze. Pompás, kiemelkedő színfoltot alkot, ráadásul árnyéktűrő és napimádó változatai egyaránt léteznek. A szezon végén, még az első fagyok előtt, cserépbe ültetve szobanövénnyé léptethetjük elő és bevihetjük a lakásba. Tavaszig egy napos ablakpárkányon teleltessük, majd a jó idő beköszöntével ismét ültessük ki a szabad ég alá.

A díszcsalánról szóló korábbi cikkünk.

strapabiro egynyari balkonnovenyek 04

5. Legyezővirág

Erőteljes növekedésű, legyező alakú, kékes-lila virágú, tipikus balkonnövény. Első pillantásra azt is gondolhatnánk róla, hogy igen kényes, ezért sok törődést igényel, de ez nem így van. Az igazság az, hogy extra gondosodás nélkül is kiválóan érzi magát akasztós virágtartóba vagy virágládába ültetve, feltéve, hogy a helyén sok napsütés éri. Az időjárás viszontagságait kiválóan tűri.

strapabiro egynyari balkonnovenyek 05

Még azzal sem lesz gondunk, hogy az elnyílt virágait lecsipkedjük, a növény ugyanis önellátó módon szépen lehullajtja azokat. És hogy mi a legjobb benne? Egyrészt az, hogy gyakorlatilag egész nyáron át tart a virágzása, másrészt, hogy magához vonzza a színpompás pillangókat.

Korábbi írásunk a legyezővirágról.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR