10 növény, ami segít páramentesíteni a lakást

10 növény, ami segít páramentesíteni a lakást

Zöld megoldás.

A lakások egy részében túl száraz a levegő, másoknál meg épp ellenkezőleg: túlságosan párás. Mindkét esetre megoldást kínálnak a szobanövények, csak tudni kell, hogy mikor melyiket állítsuk a helyiségekbe. Amennyiben a túl nedves levegővel küzdünk, az alábbi zöldek közül válasszunk!

1. Szárazságtűrő növények

Ide tartoznak a különböző kaktuszok, szukkulensek, aloék, pozsgások, egyes kutyatejfélék és jukkák. Ezek a növények képesek víz nélkül élni a legszárazabb körülmények között is, viaszos, kemény leveleikben és vastag szárukban raktározzák el a szükséges nedvességet. Segítenek a levegőben található nedvesség megkötésében és így a páratartalom csökkentésében.

paramentesiteni lakast 02

2. Epifitonok

Ezek azok a növények, amelyek a trópusi esőerdőkben más növények lombkoronájában élnek. Mivel a tápanyagot és a vizet a környezetükből gyűjtik, kiválóan alkalmasak arra, hogy a szobában is hasonlóan működjenek. Páfrányok, egyes orchideák, broméliák sorolhatók például ide.

3. Szobapáfrány

A szép leveleivel díszítő szobapáfrány a légköri pára mellett különböző méreganyagokat is megköt, például a formaldehidet. Legjobban meleg, nedves helyen érzi magát: állandóan nedves talajt és mérsékelt, szűrt fényt igényel, fontos, hogy párásítsunk, ha száraz a szoba levegője.

4. Tillandsiák azaz szakállbroméliák

Ezek a növények talaj nélkül is túlélnek – a szükséges anyagokat a levegőből szerzik be. A pikkelyszerű levelek nem csak a nedvességet segítenek csapdába csalni, de a napsugarak egy részét is visszaverik, így hűvösebben tartva a növényt.

paramentesiteni lakast 03

5. Szobaborostyán

Ez az örökzöld függesztve, fellógatva is nevelhető, így alkalmas a plafon körüli nedvesség megkötésére is. Kedveli a hűvösebb klímát, szépen mutat zöld lombozatával.

6. Mexikói bambuszpálma

Különleges levelei és viszonylagos igénytelensége miatt kedvelt: kevesebb fénnyel is beéri ez a beltéren is nevelhető pálma. Inkább a levegőből nyeri a szükséges nedvességet és nem a talajból, ami segít abban, hogy párátlanítsa a szoba levegőjét.

7. Zöldike

Ismét egy közkedvelt növény, ami kevés fénnyel, kevés törődéssel is beéri, ráadásul elegáns és szép, rendezett külsővel díszt. A légköri nedvesség mellett a méreganyagokat, így például a formaldehidet is megköti.

paramentesiteni lakast 04

8. Vitorlavirág

Egy jól ismert szobanövény, ami a nedvesség mellett számos toxikus anyagot is begyűjt a levegőből, így például az alkoholt vagy az acetont. Könnyű tartani, mivel nem túl igényes, egy kevés öntözéssel és némi fénnyel beéri.

9. Zebralevél

A trópusi esőerdőkben őshonos levéldísznövény kedveli a mérsékelten nyirkos közeget. Eredeti élőhelyéből adódóan páraigényes, emellett világos, vagy félárnyékos, szobahőmérsékletű helyiségben érzi jól magát.

paramentesiteni lakast 05

10. Illatos sárkányfa

Jól alkalmazkodó szobanövény, amelynek a fényigénye viszonylag alacsony, a száraz levegőt viszont megsínyli. A párásabb helyiségeknek ezért kifejezetten örül.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR