Vigyázat, elő kell készíteni!
Ha a zöldségesnél vagy a piacon látnánk a hosszú, zöld pikkelyes, uborkaszerű terméseket, akkor vélhetően nehezen tudnánk eldönteni, hogy mi is azok. Fura banánok? Különös ananászok?
Egyik sem. A zöld valamik a Monstera deliciosa, azaz a könnyezőpálma termései. Szobanövényként nálunk is ismert ez a faj, de termést hozni valószínűleg csak kevesen látták még. És bizonyára ők sem gondolták, hogy ez a furcsaság ehető.
Pedig állítólag finom, az íze olyan, mint egy trópusi mixé: a tapasztaltak szerint banán, ananász, szúrszop, passiógyümölcs és guava keveréke. Egzotikus, édes íze miatt csemegének számít.
Az éretlen, zöld termés magas oxálsavtartalmú, emiatt lenyelése irritálhatja a torkot és a bőrünket. A gyümölcs akkor kezd érni, amikor az első pikkelyek felemelkednek és szúrós szagot kezd árasztani. A biztonságos fogyasztás érdekében pár napig száradni kell hagyni a gyümölcsöt, hogy a hatszögletű pikkelyei lejöjjenek. Amikor ezek lehullanak, vagy egy kefével eltávolítjuk őket, a feltárt fehér húst már nyugodtan megehetjük.