10 tennivaló a gyümölcsöskertben júliusban, amely elősegíti a bőséges szüretet

10 tennivaló a gyümölcsöskertben júliusban, amely elősegíti a bőséges szüretet

Mindent a megfelelő időben.

A nyár közepe sok munkát ad a gyümölcstermő növények között. Mit tegyünk, hogy a cseresznyénk ne menjen tönkre, a ribizli pedig igazán ízgazdag legyen? Eláruljuk a titkokat!

A legfontosabb júliusi teendők a következők:

1. Metsszünk a szüret után

Vágjuk vissza a csonthéjasokat és a bogyósgyümölcsűeket a szüret után, ritkítsuk meg a koronát (kivéve a fagyérzékeny szedert, amelynél a letermett vesszők éppen a fagyvédelmet segítik). A július ideális időpont a nyári metszésre az almaféléknél, mivel a sebek gyorsabban gyógyulnak, mint télen, a fa nyugalmi állapotában.

2. Igény szerint locsoljunk

A forró, száraz júliusban ügyeljünk a bogyósgyümölcsűek és a fásszárúak vízellátására. Különösen a bogyósgyümölcsűek érzékenyek az aszályra, ami gátolja a gyümölcs fejlődését. Az egyenletes vízellátás a körtefák számára is előnyös, mivel attól függ, hogy keletkeznek-e kellemetlen kősejtek a gyümölcs húsában.

3. Ne trágyázzunk többet

Júliustól már ne adjunk több trágyát a fásszárúaknak, mert akkor a még nem fásodott részek nem tudnak a tél kezdetéig megerősödni.

4. Fás dugványok megjelölése

Amennyiben később dugványokat szeretnénk szedni a bogyósgyümölcsű bokorról, a legjobb ilyenkor, az érés idején megjelölni a bőven termő töveket.

5. A cseresznyét a megfelelő időben szüreteljük

A késői cseresznyefajták július közepétől érnek. Már az érés előtt álljunk készenlétben, ha esőt jósolnak, szedjük le a gyümölcsöket. A cseresznye nagyon gyorsan lehullik és romlani kezd, ha elkésünk.

6. A fekete áfonya szedését ne siessük el

Amikor az áfonya már kékre színeződik, még kb. egy hétig hagyjuk a bokron, így alakul ki a teljes aromája.

7. Ne szedjük le túl korán a ribizlit

Minden egyes nap, amit a ribizli a bokron tölt, még több ízzel gazdagítja. Az ideális szüreti időpontot úgy ismerjük fel, hogy minden szem érettnek tűik a fürtben, és a fürt szára is sárgulni kezd - elérkezett az idő.

8. Eljött az első almák betakarításának ideje

A korai almák már júliustól érnek. Nem szabad sokáig a fán maradniuk, mivel túlérve elveszítik az ízüket és lisztesek lesznek.

9. Ültessünk szamócát

Július közepétől ültethetünk korai és középkorai érésű szamócákat. A késői fajták ültetési ideje majd augusztusban jön el. Érdemes 2-3 évente megújítani a szamócaágyást a jobb termés érdekében.

10. Válasszuk le a szamóca sarjait

Július végén már elég érettek a szamóca sarjai ahhoz, hogy leválasszuk és elültessük őket. Válasszuk a legjobban termők utódait!

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?