A letört faágakat sürgősen el kell látni

A letört faágakat sürgősen el kell látni

Ha az erős szél sok faágat letört és vannak olyan helyzetek, amikor nehéz eldönteni, hogy az ágat felkössük, vagy inkább levágjuk. Utánajártunk a teendőknek.

A dús lombú fák koronájába belekapaszkodik a szél és ilyenkor a gyengébb ágak lehasadhatnak a törzsről. Minél dúsabb levélborítású az ág, annál jobban „fogást" találhat rajta a szél.

Vihar vagy gomba a bűnös?

Nemcsak a vihar okozhatja az ágak letörését, hanem a fatestet támadó gombabetegségek is. A gombák által megtámadott törzsrészlet gyors pusztulásnak indulhat: az ilyen helyeken odvasodás tapasztalható. A belül elpusztult, odvas, legyengült ágak akár a saját súlyuk alatt is leszakadhatnak. A farész fiatalkori pusztulása elsősorban a fűzfákat és nyárfákat érinti.

Miért veszélyes a törés?

A letört ágak többféle veszélyt is jelentenek. Először is bármikor bárkinek a fejére eshet a letört, majd elszáradt, de a fán hagyott ágdarab. Másodszor is a fán száradó ágat azonnal megtámadják a gombabetegségek, amelyek könnyen átterjednek a fa egészséges részeire is. Harmadszor pedig a törés általában nyílt sebfelületet képez, amely lassan gyógyul, ha nem látják el szakszerűen.

Eltört

Hogyan vesszük észre?

Az ágak letörését nem minden esetben vesszük észre azonnal. Előfordulhat, hogy csupán az tűnik fel a tulajdonosnak, hogy egy-egy ág levelei szomorúan csüngenek, fonnyadtabbak, mint a fa többi részén. Ez arra utalhat, hogy a fa törzsében és az ágakban futó szállítószövetek megsérültek, amely kisebb tápanyag (és víz) szállítókapacitást eredményez. A sérülés legtöbbször a törzs és az ág ízesülésénél alakul ki.

A megelőzés a legfontosabb

Ha már letört az ág, sosem lesz olyan, mint új korában. Ezért a megelőzés a legfontosabb teendő. Az alábbi szabályokat tartsuk be!

• A fő ágakat a törzsön ne egymással szemben, vagy egymáshoz túl közel alakítsuk ki, mert az ízesülési pontok jelentik a leggyengébb láncszemet. Ha tehetjük, hagyjunk legalább egy arasznyi helyet az ágak között (egymás fölött).

• A fa metszésekor vegyük figyelembe, hogy a törzstől messze kinyúló ágak az erős szélben (és a nagy súly alatt) hosszú erőkart képeznek, így sokkal könnyebben letörnek (akár kisebb terhelés hatására is).

• Ha a fa ágszerkezete „szellős", akkor a szél nem tud „belekapaszkodni" az egyes ágakba. Minél kisebb a levélzet, minél kevesebb az elágazás, annál kisebb a szélnek kitett felület.

• Ha az ág gyümölcsökkel sűrűn berakott, akkor a terhelés alatt már magától is lehajlik. A megterhelt ágak rugalmassága csökken, így akár kisebb széllökések is megtörhetik. A gyümölcsökkel leterhelt ágat ezért célszerű felkötni, vagy alátámasztani.

Felkötni vagy levágni?

A megrepedt vagy letört ágat sokszor megpróbálják megmenteni. Erre van is némi remény, hiszen a fatestben lévő szállítópályák nem minden esetben szenvednek visszafordíthatatlan sérülést. Sok esetben tehát a megroppant vagy félig letört ág visszakötözése, tehermentesítése is segítség lehet a fának. Azt azonban vegyük figyelembe, hogy az egyszer lehasadt ág sosem lesz olyan erős, mint a törés előtt. Ha úgy látjuk, hogy a letört ág levélzetének egy része hervad, a másik része viszont életerős, akkor a hervadó részt érdemes levágni, mert az valószínűleg menthetetlen. Így a megmaradt szállítópályákat nem terheljük túl és legalább az ág egy része megmenthető.

A menthetetlenül letört ágakat érdemes csonkmentesen eltávolítani. Ez azt jelenti, hogy a törzs vonalában próbáljunk minél simább felületű sebfelületet kialakítani. Ne hagyjuk a törést szálkásan vagy repedezetten: egy fűrésszel vagy éles késsel kerekítsük le a széleket, simítsuk el a sérülést. Arra törekedjünk, hogy a sebfelület a lehető legegyenletesebb és legkisebb felületű legyen.

A letört ág eltávolítása

A lógó ágak eltávolításánál arra is figyelnünk kell, hogy nehogy egészséges részeket is letépjünk a már letört ággal együtt. Ilyenkor a kéreg törés alatti részét vágjuk be egy éles késsel (ne túl mélyen), hogy a törött rész leválasztásakor ne szakítsuk végig a háncs szállítónyalábjait és a kérget.

Sebkezelés

A nyílt sebet érdemes sebkezelő anyaggal bekenni, miután megtisztítottuk és simára vágtuk a sérülést. A sebkezelő készítmények légmentesen lezárják az elmetszett felületet, így megakadályozzák a kórokozók bejutását és a felesleges folyadékveszteséget. Sebkezelő anyagot a gazdaboltokban lehet kapni, de a gyakorlatban a legtöbb háztartási festék, viasz megfelel.

Ez is eltört

Segítséget a kertészektől kaphatunk

Aki nem boldogul a letört faággal, a kertészektől kaphat hozzá segítséget. A nagyobb, magasan elhelyezkedő ágak eltávolítását a fakivágásra vállalkozó kertfenntartókra érdemes bízni. A közterületi fák ellátását is a polgármesteri hivatal által megbízott kertészek végzik. Vész esetén – például ha az úttestet torlaszolja el a faág, vagy emberek kerülnek veszélybe – a tűzoltók fognak segíteni.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR